Vox presidirà la comissió sobre memòria històrica del Parlament andalús
Santiago Abascal, el líder de Vox

Vox presidirà la comissió sobre memòria històrica del Parlament andalús

Mentre PP i Ciutadans asseguren que l'acord de repartiment ha estat "unànime", PSOE i Endavant Andalusia defensen que "ha estat una imposició de dretes"

Actualitzat

El partit d'ultradreta Vox presidirà la Comissió de Cultura i Patrimoni Històric del Parlament andalús, que té competències sobre la memòria històrica. El partit de Santiago Abascal, que compta amb 12 diputats i va ser clau per al govern de Juan Manuel Moreno Bonilla, té un acord firmat amb el Partit Popular per derogar la llei andalusa de memòria i substituir-la per una llei de concòrdia.

Segons Europa Press, durant aquesta setmana, la presidenta de la cambra autonòmica, Marta Bosquet, ha mantingut una roda de reunions amb els portaveus de les diferents formacions. La seva voluntat era tancar un acord consensuat amb totes les forces per establir la presidència de cada comissió.

Així, el PP-A presidirà 5 comissions, PSOE-A i Ciutadans estaran al capdavant de 4, respectivament, Endavant Andalusia ho estarà a dues i Vox es farà càrrec de la presidència de la de Cultura i Patrimoni, que té les competències sobre la memòria històrica.

Fonts parlamentàries han informat que, un cop s'hagi tancat aquest acord, els grups hauran de registrar els diputats que formaran part de cada comissió, ja que aquests òrgans es constituiran dilluns, 11 de febrer.


Vox i la memòria històrica

Vox, en plenes negociacions per la formació del nou govern andalús, va presentar un document de 19 mesures amb les seves exigències per votar a favor de la investidura del popular Juanma Moreno. Demanaven la derogació de diverses lleis, com la llei contra la violència masclista o la de la memòria històrica.

Notícia relacionada: Desmuntant el discurs de Vox sobre violència masclista

Finalment, el govern de PP i Ciutadans, juntment amb Vox, van acordar eliminar aquesta legislació "totalitària" i "modificar-la" apel·lant a un "gran esperit de transició", segons va dir Moreno. D'aquesta manera, es convertiria en una "llei de la concòrdia".

Cal recordar que la llei de memòria històrica i democràcia d'Andalusia va ser aprovada per unanimitat pel Parlament andalús. Això va passar el març de 2017, quan PSOE, Podem i IU van votar-hi a favor, mentre que PP i Ciutadans se'n van abstenir. Era la primera vegada que els populars no votaven en contra d'una llei memorialista d'un parlament espanyol.

Ara, es preveu que s'aturin les tasques, que anaven més enllà de la normativa estatal. L'anterior govern regional va crear el I Pla Andalús de Memòria Democràtica que pretenia destinar més de 5 milions d'euros, entre 2019 i 2022, per a la cerca de desapareguts durant el franquisme. Actualment, aquest pla queda a l'aire i es tem que la recerca torni a quedar a les mans dels familiars, a l'espera de la posada en pràctica d'algun avanç per part del govern de Pedro Sánchez.

Andalusia és la regió amb més víctimes del franquisme, unes 50.000, enterrades en més de 700 fosses comunes.


Què implica presidir una comissió?

La mesa d'una comissió està formada per tres membres: presidència, vicepresidència i secretaria. La seva funció és ordenar els debats legislatius sobre les polítiques del govern, que després passaran al Ple de la Cambra per ser votats.

Dirigir aquest òrgan és important per als grups polítics. Per una banda, perquè així marquen el ritme de les lleis i exerceixen de contrapès de l'executiu. Però també perquè els seus membres cobren un plus d'uns 500 euros per sessió (que se suma a la seva nòmina de 3.081 euros).


Endavant Andalusia: "una imposició del tripartit de dretes"

PP i Ciutadans asseguren que l'acord va ser "unànime" entre els cinc grups i subratllen que, sense aquest pacte, els grups d'esquerra haurien aconseguit menys representació a les comissions que el que tenen.

En canvi, PSOE i la coalició Podem-IU (Endavant Andalusia) té una altra versió sobre la negociació i d totes dues defensen que el fet de deixar la Comissió de Cultura en mans de Vox ha esta una "imposició del tripartit de dretes". Així ho han dit als seus comptes de Twitter.


Segons piula Endavant Andalusia "es va portar la proposta de repartiment tancada i deixant els forats per a PSOE i Endavant".


Del repartiment, destaca que PSOE-A, el grup majoritari amb 33 diputats, ocuparà quatre presidències de comissions legislatives entre elles la d'Hisenda, Indústria i Energia, que tradicionalment a Andalusia sempre l'ha dirigida el líder de l'oposició (en la passada la presidia el PP).

ARXIVAT A:
Memòria històrica Vox
Anar al contingut