Desmuntant el discurs de Vox sobre violència masclista
Barcelona

Desmuntant el discurs de Vox sobre violència masclista

16.744 homes condemnats per violència masclista enfront de 51 dones condemnades per violència de gènere

RedaccióActualitzat

Malgrat que, finalment, la derogació de la llei de violència de gènere no ha entrat en el pacte andalús, el discurs del partit ultradretà ha provocat mobilitzacions de rebuig per part del col·lectiu feminista. Segons Vox, la major part de les denúncies de violència masclista són arxivades perquè moltes són falses i asseguren que la majoria de casos corresponen a estrangers.

Però fem un cop d'ull a les últimes xifres: segons el Consell General del Poder Judicial, l'any 2017, 16.744 homes van ser condemnats a l'estat per violència masclista, contra 51 dones per violència contra la parella o exparella. Entre les persones condemnades, 7 de cada 10 eren de nacionalitat espanyola.

Pel que fa a les denúncies, entre els anys 2009 i 2017 se'n van fer més d'1.222.000 , de les quals només 96 van ser considerades falses, xifra que suposa un 0,0078% del total.

Tot això quan es calcula que només un 25% de les dones maltractades ho denuncien.

Des dels àmbits de lluita contra la violència masclista es denuncia que Vox fa una reducció intencionada de les diverses violències contra la dona. El partit d'ultradreta vol que només hi hagi una llei de violència domèstica.

N'hem parlat amb l'advocada penalista Carla Vall, especialista en l'àmbit de la violència masclista i membre de l'associació Dones Juristes:

"Quan focalitzes aquest problema en la convivència de la llar, el que estàs fent és desdibuixar aquest marc de les violències. I és que, fins i tot així, que es donen dins de la convivència, trobem una marca de gènere molt gran. Precisament, un grup molt gran de dones assassinades són les mares cuidadores en mans dels seus propis fills."

El problema, doncs, segons els experts, és que la violència masclista és estructural en la societat.

"L'any passat, justament es va fer el primer gran estudi sobre els homicidis a l'estat espanyol i hi ha una dada molt rellevant, i és que el 90% dels homicidis són perpetrats per homes. Fins i tot les morts d'homes solen ser fetes per altres homes. És una xifra que teníem bastant oculta i la violència exercida en mans de dones és molt baixa. Aquesta és una dada que s'ha intentat equiparar. Sobretot en l'àmbit de la parella i l'exparella, de dir, és que elles també maten els marits."

"Altres dades preocupants és que tenim un grau molt baix de denúncia. Tenim una xifra oculta. Fins i tot alguns estudis calculen que podria arribar al voltant del 80%."

Un dels arguments de Vox és que la majoria de denúncies s'arxiven, ho eleven al 87%, i ho atribueixen al fet, segons ells, que moltes són falses.

"El que passa és que es tracta del desistiment de la mateixa dona denunciant en el procés. És a dir, ella s'acull en el seu dret a no declarar per no perjudicar la seva parella o exparella i per això s'acaba arxivant. No perquè sigui mentida, sinó perquè encara està en un estat de violència que la fa retornar a aquesta roda."

"Les dones cada cop hem de ser més conscients de les eines que tenim a la mà i, a més, també, una interpel·lació claríssima als homes: identificar quines són les masculinitats violentes que suposen un perill i un problema no només per a les dones, sinó també per a la societat sencera."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut