Imatge de l'experiment quan una dona explica que l'ha violat
Imatge de l'experiment quan una dona explica que l'ha violat
Beirut

Violada i avergonyida: campanya al Líban per no culpar les víctimes de violacions

Txell FeixasActualitzat

Campanya d'impacte contra les violacions al Líban. L'objectiu és que no es facin culpables les dones violades. Perquè al carrer solen ser culpades i avergonyides. A Beirut han fet un experiment social que ho demostra i assenyala el veritable culpable, el violador.

En aquest experiment s'enregistra una jove actriu que camina pels carrers de Beirut. Algunes persones la veuen angoixada i li pregunten què li passa. En un primer moment, l'escolten i assisteixen. Però quan la noia explica que l'han violat, la reacció canvia:

"Has begut? T'has drogat?"

I per si no n'hi hagués prou: en cas que sigui veritat, li recomanen que calli.

"T'estàs posant en evidència. No ho expliquis."

Entre les respostes, també s'insinua que la manera de vestir hauria pogut propiciar la violació.

"Podria ser la teva germana!"

"La meva germana mai es vestiria així!"

 

 

Abaad és de les poques ONG al país que treballen pels drets de la dona. Volia evidenciar un comportament social que treballen per erradicar. 

Però Ghida Anani, la directora d'Abaad, explica que la intensitat dels atacs verbals de què va ser objecte la suposada víctima els va sobrepassar.

"Després de 6 o 7 hores de gravar en diferents àrees, l'actriu es va enfonsar, va quedar superada pel nombre d'acusacions rebudes."

Les reaccions no varien en funció de la zona de Beirut. No depenen del nivell econòmic, del factor confessional o de si és un home o una dona qui jutja. 

"No hi ha grans diferències entre la reacció dels homes i la de les dones. No pel fet de ser dona s'empatitza més, sinó que té relació amb allò que és acceptable o no i la mentalitat patriarcal."

L'objectiu d'aquesta campanya és posar el focus sobre el veritable culpable: el violador. I apartar-lo de sobre la víctima. Però també crear un lobby de pressió al Parlament.
 

 

Campanyes trencadores com aquesta han acabat comportant canvis legals. El 2016, sota el lema "Un vestit blanc no cobreix una violació", exigien la derogació de l'article 522 del Codi Penal libanès que exonerava de la pena el violador si es casava amb la víctima. 

"Si el text no deixa ben clar que certs comportaments són un delicte, la gent continuarà reaccionant segons perspectives socials i de socialització."

La fita era històrica. Però encara hi ha molts motius per cridar. Al Líban, per exemple, el matrimoni infantil continua sent legal.

ARXIVAT A:
Masclisme Violència masclistaAgressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut