La defensa de l'excomissari demana ajornar el judici fins al setembre (Europa Press/Carlos Luján)

Villarejo va amenaçar Interior sobre l'Operació Catalunya: "Tinc proves que hi esteu ficats"

En les noves converses divulgades, l'excomissari es mostra com a promotor de l'Operació Catalunya i es vanta d'haver "canviat la història" del país

RedaccióActualitzat

Dues noves converses gravades per l'excomissari José Manuel Villarejo permeten veure com l'anomenada Operació Catalunya va començar la tardor del 2012, en plena precampanya de les autonòmiques avançades per Artur Mas.

Les han divulgat aquest dilluns el diari El País i el digital Fuentes Informadas, sobretot una conversa entre Villarejo i Francisco Martínez, llavors cap de gabinet del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz.

En la conversa, que aquests mitjans situen el 29 de novembre d'aquell any al bar Tomate, pròxim al Ministeri de l'Interior, Villarejo pressiona Martínez perquè impulsi una denúncia contra Jordi Pujol basada en declaracions de Javier de la Rosa.

El cap de gabinet del Ministeri de l'Interior el 2012, Francisco Martínez

Les proves de la "moguda"

Martínez, que li ha dit que vol posar-la "a la nevera" uns mesos, es resisteix, i Villarejo l'amenaça dient-li que ha anat al notari amb proves de la implicació de tothom en l'operació:

Villarejo: "Et diré què he fet: he quedat aquesta nit amb un notari amic meu, i aquest matí he dipositat proves per a l'acta notarial, per si em detenen en alguna circumstància o em passa alguna cosa."

Martínez: "Quina mena de proves?"

Villarejo: ""Doncs que demostren que tots estàveu ficats en la moguda."

La moguda a la qual es refereix Villarejo seria l'informe policial sense autoria que havia publicat dues setmanes abans el diari El Mundo amb acusacions, la majoria falses, contra dirigents independentistes:

Villarejo: "Per què ho va treure el Pedro J. (Ramírez, llavors director de El Mundo)? Perquè soc l'únic que, a les 8 de la tarda, a un tonto com l'Inda li dic: "Ui, això, per què no ho publiques?", i a les 9 ja s'està imprimint."

L'exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal i l'excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo
L'exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal surt sovint en les gravacions de Villarejo (Europa Press/Carlos Luján)

De Cospedal i "la pasta"

La resistència de Martínez sembla que era per raons econòmiques, i Villarejo li diu que la llavors secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, li ha garantit "la pasta":

Villarejo: "Què té que veure que em paguin o no em paguin amb ficar a la nevera tres mesos una informació?"

Martínez: "Oblida't de la nevera, oblida-te'n!"

Villarejo: "És que aquesta és la clau, això de ficar a la nevera tres mesos la informació és la clau de tot!"

Martínez: "Mira'm! Què vols que et digui?"

Villarejo: "Que t'has equivocat quan m'has dit això dels tres mesos a la nevera?"

Martínez: "Sí, sí!... La meva única preocupació en aquests moments és..."

Villarejo: "És la pasta."

Martínez: "Si a tu no et preocupa la pasta, segueix endavant, com vam parlar."

Villarejo: "M'ha dit María Dolores (De Cospedal): "Quan has posat de pasta?", i jo li he dit: "Volia posar-ne demà uns 100, més uns altres 40 o 50, 150", i ha dit: "No et preocupis, que la pasta te la garanteixo."

Per compensar les amenaces, l'excomissari també va intentar tranquil·litzar Martínez que no se'l podria relacionar ni a ell ni Fernández Díaz amb les operacions il·lícites:

Villarejo: "Ningú, ningú, ningú et pot relacionar ni a tu ni al ministre amb tot això. Per tant, heu de tenir tranquil·litat absoluta, jo soc l'únic que aguanta."

"No hi ha problema amb judicialitzar-ho"

Martínez finalment accepta "judicialitzar-ho" ràpidament, i Villarejo li respon insinuant que jutges i fiscals fan el que ell vol:

Martínez: "Em deixes parlar? No hi ha problema amb judicialitzar-ho al més aviat possible, no hi ha cap problema. Si tu t'has llançat a la guerra..."

Villarejo: "No, no, no, no m'he llançat a la guerra, perdona. Jo puc sopar amb un fiscal i amb un jutge, i del que jo faci aquesta nit a l'hora de sopar dependrà de si s'admet o no la denúncia."

L'empresari condemnat per malversació Javier de la Rosa en una imatge d'arxiu

De la Rosa i els fons reservats

D'aquesta conversa i d'altres gravades per Villarejo i ja divulgades es desprèn que Javier de la Rosa va reclamar cobrar 200.000 euros per la col·laboració, diners que haurien sortit dels fons reservats.

Finalment, el mateix 29 de novembre Javier de la Rosa va formalitzar la denúncia a la policia acompanyat de Rafael Redondo, advocat soci de Villarejo, i la va ampliar el 5 de desembre.


Afers Interns i Jordi Pujol Ferrusola

L'altra conversa divulgada aquest dilluns és una de Villarejo amb Marcelino Martín Blas, comissari d'Afers Interns de la Policia Nacional que va col·laborar en les operacions il·lícites contra polítics catalans i les seves famílies.

En aquest àudio se sent com tots dos parlen del fill gran de Jordi Pujol, Jordi Pujol Ferrusola, i de les investigacions sobre les seves activitats econòmiques, que s'haurien fet sense cap mena d'ordre judicial.

Campanya bruta contra CiU

Les eleccions al Parlament de Catalunya es van celebrar el 25 de novembre, i la campanya va estar marcada per les publicacions sobre els informes i les denúncies impulsades per l'Operació Catalunya.

En aquelles eleccions, que Artur Mas havia convocat ja amb l'autodeterminació i el dret a decidir com a base del programa electoral, Convergència i Unió va perdre 12 escons, passant de 62 a 50.


Canviar la història del país

De les converses gravades es desprèn també que un dels grans impulsors de l'operació era el mateix Villarejo, o almenys es vantava de ser-ho, afirmant que "havien canviat la història" del país:

"Venen moments durs i cal tenir un equip de gent honesta, seriosa i dura amb aquests fills de puta dels catalans."

"Aquest servei l'hem fet tu i jo, i aquesta feina algun dia algú escriurà sobre això, perquè hem canviat la història d'aquest país, fes-me cas."

 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàJosé Manuel Villarejo
Anar al contingut