"Sports Connection" és el primer títol per a la Nintendo Wii U localitzat 100% en català
"Sports Connection" és el primer títol per a la Nintendo Wii U localitzat 100% en català
ANÀLISI

Videojocs en català, al primer nivell

Es presenta el primer videojoc per a videoconsola que es pot jugar 100% en català.

Actualitzat
Vénen dies de fer regals, i també, en alguns casos, autohomenatges. Els videojocs ja fa anys que no fallen, i encara més des que iniciatives com la Wii o les tauletes i mòbils els apropen a un ventall de públic ampli. Quantes compres s'han fet de mares i pares als fills i filles, pensant en com les podrien aprofitar els primers?

Ara que el sector tendeix a la distribució virtual, s'emfatitza encara més el moment d'auge de la física. Segons l'aDeSe, d'octubre a desembre es concentren fins al 50% de les vendes de tot l'any.

I al nostre país, cada any el mateix dubte: hi ha oferta en català?


La porta de les videoconsoles

Com es pot suposar, els primers que van poder publicar videojocs en català van ser aquells que van optar per canals oberts, és a dir, des del PC, amb casos destacats com els Otijocs de Barcelona Multimèdia, que incloïa personatges de la revista "Cavall Fort". Més tard, a internet, amb gran oferta en webs, des de Cromosoma fins al Club Super3. I actualment als "markets" de mòbils, que tot i ser propietaris són prou tolerants i permeten l'idioma sense problema, com han fet iCastellers, Barretines, o tants altres.

El que no s'havia aconseguit fins l'any passat va ser entrar als entorns tancats, que aglutinen el major èxit i, per què no dir-ho, els títols més espectaculars: les videoconsoles. La clau la tenen tres marques: Sony, Microsoft, i Nintendo. I no és senzill convèncer-les que la nostra llengua els millorarà el seu objectiu principal, que són les vendes.

En aquest punt, val a dir que el Departament de Cultura de la Generalitat ha fet feina. A través de l'ICEC (abans ICIC), s'han aprovat plans de promoció i foment per al videojoc català, des de l'organització de la fira Gamelab fins al suport per a la creació de propietats intel·lectuals.


Ubisoft i Nintendo, pioners

El primer títol que es va poder jugar en català per videoconsola va ser "Tintín: el secret de l'unicorn" per a Nintendo 3DS, que va aparèixer l'any passat, també en aquestes dates estratègiques, 40 anys després del primer videojoc comercialitzat! Era un gran pas, amb mèrits conjunts de la delegació de Sant Cugat de la multinacional Ubisoft, el Departament de Cultura i Política Lingüística. Tot i l'avenç, en aquest cas el nivell de traducció era només dels textos, és a dir, no s'incloïa als àudios ni a la caràtula.


L'experiència devia resultar positiva, perquè l'empresa desenvolupadora ha seguit en el camí, i la responsable de la plataforma ha continuat donant-hi suport. I enguany tenim encara més motius de celebració: Es presenta "Sports Connection", un títol per jugar individualment o bé en grup, en un dels gèneres més exitosos com són els esports, i de l'última videoconsola presentada, la Wii U.

La proposta ofereix un primer nivell en tècnica i estètica, i la possibilitat de jugar a 6 esports, entre els quals el futbol o els karts, de manera adaptada a l'innovador sistema de comandament amb què Nintendo pretén revolucionar la manera de jugar. Un producte capdavanter en tota regla.

Sports Connection, d'Ubisoft, per Nintendo Wii U
Per a la producció, l'estudi de Barcelona n'ha liderat 7 més, entre els quals el Canadà o Bucarest, sumant fins a 100 persones a la feina.

I més bones notícies: L'adaptació per fi és en textos i locucions, i serà distribuïda amb l'opció de jugar-se en català a tot Europa i Austràlia.

Esperant que se sumin a aquesta línia, d'una banda, la resta de marques de videoconsoles i les empreses catalanes que publiquen en elles, i d'altra les veus reconegudes que poden podrien posar la veu als personatges, desitjar-los una feliç indústria, que disfrutin de la cultura, i bones festes.

Anar al contingut