Valldemossa, el primer d'11 municipis de les Illes a votar "monarquia o república"

Els pròxims referèndums seran el 6 i 7 d'abril a Artà, Alaró, Esporles, Llubí, Palma, Pollença, Porreres, Santa Margalida, Sencelles i Sineu

Actualitzat

Valldemossa dona el tret de sortida a una onada de referèndums que es faran arreu de Mallorca sobre el model d'estat, monarquia o república. En total, 11 municipis de l'illa s'han sumat a la iniciativa. A Valldemossa, la Junta Electoral el va prohibir, tot i que després va rectificar i el va autoritzar.

Durant el dia d'avui, els dos milers d'habitants d'aquest poble de Mallorca podran votar en un referèndum no vinculant sobre el model d'estat. La majoria de consultes estan organitzades per grups polítics municipals, col·lectius veïnals i entitats cíviques i culturals. Per poder votar s'ha d'ensenyar el DNI.

Tot i que els organitzadors no utilitzen cap tipus de cens, sí que recullen algunes dades dels votants per l'interès estadístic que poden tenir. Dídac Alcalà, de l'Agrupació d'Electors La Valldemossa que Volem, impulsors de la consulta, explica com va començar tot:

"Tot va arrencar fa uns mesos a partir d'unes mocions als ajuntament i, a partir d'aquí, la determinació d'alguns col·lectius ens ha portat a celebrar les consultes"

Els organitzadors asseguren que el debat sobre monarquia o república "ha estat sempre viu" encara que "el règim del 78 l'hagi volgut sinlenciar i arraconar". L'objectiu d'aquestes consultes és "donar veu a la gent" perquè decideixin si volen "un tipus de model d'estat, o un altre".

 

De la prohibició al permís

La Junta Electoral de Palma va prohibir el referèndum d'avui a Valldemossa el 21 de març per publicitat i propaganda electoral. Un dia després es va prohibir el d'un altre municipi, Artà, per atemptar contra la Constitució.

La plataforma La Valldemossa que volem hi va presentar un recurs en què defensava que es tracta d'una consulta "simbòlica". Finalment, la Junta Electoral Provincial de Balears el va autoritzar perquè la sol·licitud s'havia fet abans de la convocatòria d'eleccions i l'associació que l'organitza solament es presenta a les municipals.

Pel que fa a Artà, Aina Comas, d'Alternativa per Artà, denuncia que s'està obrint una porta a "cohartar la llibertat d'expressió i d'un dret i exercici que és votar". Recorda, també, que es tracta "d'una consulta que no és més que simbòlica". Els impulsors van presentar dijous un recurs a la prohibició.

 

Suport de l'Obra Cultural Balear

Obra Cultural Balear, l'entitat que defensa la llengua i la cultura a les Illes, ha mostrat el seu suport a la iniciativa perquè "defensen els valors democràtics". Per Josep de Luis, el seu president, la prohibició podia generar interès a altres municipis.

"S'intent de prohibició podia fer que altres municipis tinguessin interès a apuntar-se a la iniciativa, i per això se va fer una comunicació a tots els municipis de ses illes Balears"

 

 

Els pròxims referèndums seran el 6 i 7 d'abril a Artà, Alaró, Esporles, Llubí, Palma, Pollença, Porreres, Santa Margalida, Sencelles i Sineu.

Aquest no és el primer cop que s'impulsa una iniciativa semblant, universitats de tot l'Estat han celebrat referèndums sobre monarquia i república. Una és la Universitat de les illes Balears, on van votar 1.475 persones de les quals 1.342 van optar per l'opció republicana. També ho va fer un municipi de la Selva, Vilobí d'Onyar.

ARXIVAT A:
Monarquia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut