25 universitats de l'Estat fan el referèndum que mai s'ha fet: monarquia o república

Al moviment, que va néixer a l'Autònoma de Madrid, també s'hi han sumat la Rey Juan Carlos I, a Catalunya, la UB i la Pompeu Fabra

Judit PerpinyàActualitzat

De moment ja són 25 les universitats de tot l'Estat, entre les quals dues de catalanes, on s'hi faran referèndums sobre monarquia o república organitzats per plataformes d'estudiants. La primera consulta serà aquest dijous a l'Autònoma de Madrid, la impulsora de tot el moviment, i el 4 de desembre es farà a la UB i la Pompeu Fabra.

Volen que sigui la mobilització estudiantil espanyola més gran que qüestioni el model d'estat. Catalunya Ràdio ha parlat amb dos dels impulsors: Pablo Acedo, que coordina el referèndum a la UB i la UPF, i Lucía Nistal, de l'Autònoma de Madrid.

Suárez no s'hi va atrevir

El primer president del govern espanyol de la transició, Adolfo Suárez, tapant-se el micròfon l'any 95, li va reconèixer a Victòria Prego que durant la transició no van fer el referèndum monarquia/república perquè tenien enquestes i perdien.

"La major part dels caps de govern demanaven un referèndum de monarquia o república. Tenien enquestes i perdien."


El CIS fa tres anys que no pregunta sobre la valoració de la monarquia. L'últim cop, al 2015, suspenia, amb una nota de 4,3. No se'n tenen més dades oficials.

Els universitaris reclamen opinar

Defensen que només el 20% de la població actual va poder votar la monarquia com a forma d'estat implícitament en el referèndum de la Constitució, però mai de manera directa.

Pablo Acedo: "És una qüestió sobre la qual se'ns ha de preguntar perquè estem vivint en un moment en el que només el 20% de la població va votar la monarquia com a forma d'Estat. Pensem que les universitats ens haviem d'agafar a això, i ens havíem de plantejar això. No hi ha hagut res a nivell estudiantil tan gran, tan unitari que qüestioni directament aquest punt."

 

Lucía Nistal: "El nostre objectiu és mirar d'impulsar un moviment estudiantil coordinat a tot l'estat espanyol que vulgui seguir endavant amb aquest qüestionament."


La decisió de plantejar aquest referèndum a escala universitària s'ha degut a l'acumulació de fets sobre el comportament de la monarquia, les seves relacions i sobretot a la postura del rei Felip VI en el discurs del 3 d'octubre.

Pablo Acedo: "La corrupció, Corina, els elefants..."

 

 

Lucía Nistal: "Les amistats amb règims autoritaris com l'Aràbia Saudita, el fet de veure una monarquia amb dos reis... Però sense dubte, el fet que ha estat un impuls molt gran en aquesta qüestió, és el paper que va tenir el rei en el discurs del 3 d'octubre avalant tota la repressió que va patir el poble català per exercir el seu dret a decidir."

Doble pregunta

Ja tenen urnes i paperetes amb doble pregunta:

"Estàs a favor d'abolir la monarquia com a forma d'estat i instaurar una república? I en cas afirmatiu: Estàs a favor de l'obertura de processos constituents per decidir quin tipus de república?

Els rectorats avalen la celebració del referèndum entre els estudiants ja que consideren normal que un debat com aquest arribi i es plantegi a la universitat, i esperen que es desenvolupi amb total normalitat.

 

 

Les plataformes d'estudiants que impulsen la pregunta confien que no hi haurà boicot de l'extrema dreta.

Pablo Acedo: "Més que per part de la justícia, o intervenció policial, per grups d'extrema dreta que puguin intervenir, fer una crida contra el referèndum no m'estranyaria."

 

Lucía Nistal: "La covardia d'aquests grups d'extrema dreta fa que només s'atreveixin a criticar-nos per Twitter, demanar a la Guàrdia Civil que ens vingui a buscar, i que ens apliquin el 155. Com que serem tants, i vindran d'altres universitats per ajudar-nos, no crec que s'atreveixin a acostar-se al campus. Esperem de veritat que es desenvolupi amb total normalitat."

 


Paradoxalment, una de les últimes universitats que s'han sumat a l'onada de referèndums sobre monarquia o república és la Rey Juan Carlos I.

A Espanya, hi ha un total de 84 universitats, 52 de públiques i 32 de privades.

ARXIVAT A:
UniversitatMonarquiaExtrema dreta
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut