El marit de la infanta podrà sortir dos dies a la setmana per fer feines de voluntariat
El marit de la infanta podrà sortir dos dies a la setmana per fer feines de voluntariat

Urdangarin podrà sortir de la presó dos dies per setmana per fer voluntariat

És el primer permís per a l'exduc de Palma, una decisió a la qual s'ha oposat el ministeri fiscal

RedaccióActualitzat

Primer permís penitenciari per a Iñaki Urdangarin. L'exduc de Palma i marit de la infanta Cristina ha obtingut un permís per sortir de la presó d'Àvila, on compleix condemna per "exercir el voluntariat" a Madrid, segons assegura en un tuit el Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó:

 

La decisió s'ha pres malgrat l'oposició del ministeri fiscal, que estudia la possibilitat de presentar un recurs. Té cinc dies de temps per fer-ho. El recurs, però, no paralitzaria l'aplicació de la interlocutòria. Segons la fiscalia, la feina d'Urdangarin en una ONG relacionada a una entitat religiosa a la Comunitat de Madrid "no respon a cap lloc de treball, com ho qualifica l'informe pedagògic", i, a més, "el penat no té cap qualificació ja que es tracta d'un centre de discapacitats"

El marit de la infanta podrà sortir del centre penitenciari d'Àvila dos dies a la setmana, vuit hores cada dia, per fer tasques de voluntariat. Concretament ajudarà persones amb discapacitat i amb necessitats aportant els seus coneixements esportius, segons ha explicat el seu advocat, Mario Pascual Vives.

El lletrat ha qualificat la decisió del jutjat de vigilància de "bona notícia", ha explicat que la defensa havia fet aquesta petició fa temps, i ha opinat que la resolució del jutge és "molt contundent i està molt ben argumentada".
 

La decisió del jutge

La interlocutòria del jutge puntualitza que "l'elecció del règim de vida, la forma de complir la pena de presó, no està subjecta a la voluntat dels interns, ve regulada en la legislació penitenciària i la imposa imperativament  l'Administració, de manera que el seu incompliment és objecte de sanció".

Iñaki Urdangarin fa tres anys, durant el judici (ACN)

La fiscalia s'ha negat al permís, però el jutge ha donat el seu vistiplau per evitar que l'aïllament perjudiqui la capacitat d'Urdangarin de relacionar-se en societat.

Per tant, el jutjat de Vigilància Penitenciària ha estimat el recurs presentat per Urdangarin per poder fer sortides amb la finalitat d'acollir-se a un programa d'atenció especialitzada fora de la presó, segons l'article 117 del Reglament Penitenciari, sense qüestionar la seva classificació en segon grau.

Urdangarin va ser condemnat per l'Audiència de Palma a 6 anys i 3 mesos de presó; després el Tribunal Suprem va rebaixar la condemna a 5 anys i 10 mesos pel cas Nóos; una pena que compleix a la presó de Brieva, a Àvila, des del 18 de juny de l'any passat.


263 presos amb permís per col·laborar amb una ONG

Aquest any, un total de 263 presos en segon grau poden abandonar la seva cel·la vuit hores diàries per col·laborar amb una institució o una ONG, tal com passarà amb Iñaki Urdangarin. Són reclusos considerats de "baixa perillositat i sense risc de fuga".

Segons fonts d'Institucions Penitenciàries, la decisió que se li aplica ara a Urdangarin no és anòmala ni infreqüent. De fet, l'any passat els jutges van concedir aquestes sortides a gairebé 500 presos.

És la Junta de Tractament de la presó la que planifica les sortides que hauran de ser consentides amb el mateix reclús, que, a més, ha de comprometre's a complir amb les mesures de seguiment i control.

La norma també estableix que cada sortida no pot ser superior a vuit hores i que ho ha d'autoritzar el jutge de vigilància. En el cas que el programa fixés permisos puntuals o irregulars per sortir del centre, l'autorització correspondria al centre penitenciari.

 

 

ARXIVAT A:
UrdangarinCorrupció
Anar al contingut