Urdangarin en una de les sessions del judici pel cas Nóos (EFE)
Urdangarin en una de les sessions del judici pel cas Nóos (EFE)

Iñaki Urdangarin, condemnat per corrupció a 6 anys i 3 mesos de presó pel cas Nóos

La sentència judicial considera que l'exjugador d'handbol va cometre delictes de tràfic d'influències i frau fiscal

Actualitzat

L'exjugador d'handbol del FC Barcelona i de la selecció espanyola Iñaki Urdangarin ha estat condemnat per l'Audiència de Palma a 6 anys i 3 mesos de presó per enriquir-se amb fons públics a través de la trama corrupta de contractació amb administracions que va organitzar al voltant de l'associació sense ànim de lucre Institut Nóos.

La secció primera de l'Audiència de Palma ha condemnat Urdangarin per un delicte continuat de prevaricació, en concurs medial amb falsedat en document públic i amb un delicte de malversació a 2 anys i 8 mesos; així com per un delicte de frau a l'administració a 7 mesos de presó. Per tràfic d'influències ha estat condemnat a un any de presó, i per dos delictes contra la Hisenda Pública, a dos anys, i se li imposa multa de 512.553 euros.

En el judici, Urdangarin va prestar declaració davant del tribunal durant 16 hores i va assegurar que l'activitat de l'Institut Nóos era "totalment transparent" i comptava sempre amb la supervisió de la Casa del Rei a través del secretari de les infantes, Carlos García Revenga. Va afegir que mai van rebre cap retret pel que feien i va explicar que també va ser tutelat per la Casa del Rei en la seva sortida de l'entitat després que es qüestionessin els seus contractes amb institucions públiques.

L'exesportista va dir que no participava ni tenia coneixement de la gestió administrativa de l'Institut Nóos i que "mai" va ser "comissionista de res" ni va cobrar "cap peatge".

Sobre la seva dona, la infanta Cristina, Urdangarin va dir davant el tribunal que no tenia "cap" funció a l'Institut Nóos, "simplement era membre de la junta" i només tenia un coneixement superficial sobre les seves activitats professionals en aquesta entitat. "No parlàvem gaire de feina", va explicar. També va dir que ella no tenia cap funció a Aizoon.

L'advocat defensor Mario Pascual Vives va negar en el seu al·legat final que Urdangarin es concertés amb ex-alts càrrecs ni els induís a infringir les lleis per adoptar resolucions injustes que el beneficiessin i només va admetre un error per part del seu defensat: "Cal reconèixer que el senyor Urdangarin sempre ha estat massa confiat."

Anar al contingut