Pedro Sánchez i Mohamed VI s'han trobat després que Espanya hagi reconegut la sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental (EFE/Presidencia del Gobierno)

Espanya i el Marroc acorden la reobertura "ordenada" de les fronteres de Ceuta i Melilla

Pedro Sánchez parla de "nova etapa" en les relacions entre tots dos països després de reunir-se amb Mohamed VI

RedaccióActualitzat

Espanya i el Marroc han acordat aquest dijous la reobertura dels passos fronterers de Ceuta i Melilla, que es farà de manera gradual i "ordenada" i suposarà l'establiment de duanes per regular el pas de mercaderies.

El Marroc no havia acceptat mai una duana a la frontera amb Ceuta, i la de Melilla estava tancada des de 2018.

Aquesta mesura, per a la qual no hi ha data, s'ha decidit en la trobada a Rabat entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el rei del Marroc, Mohamed VI.

Una trobada bilateral que arriba després que Sánchez avalés la proposta del Marroc sobre el Sàhara Occidental, un gir històric en la política exterior que contradiu les Nacions Unides i reconeix la sobirania marroquina sobre aquesta antiga colònia espanyola.

L'acord, que també inclou la represa de les connexions marítimes entre tots dos països, obre una "nova etapa" en les relacions, en paraules de Sánchez.

Compareixença de Pedro Sánchez després de la reunió amb Mohamed VI (EFE/Mariscal)

"Avui és un dia important per a Espanya i per al Marroc", ha dit Sánchez, "perquè iniciem una nova etapa en les relacions bilaterals, basades en una comunicació permanent, en la transparència i en el respecte mutu".

D'aquesta manera, ha afegit, confia a resoldre el "desacord" entre els dos països.

Sánchez també ha agraït el "paper constructiu" del rei marroquí, i ha remarcat que "la sobirania nacional sobre el territori nacional està fora de tot dubte, incloses Ceuta i Melilla".

Ho ha fet a preguntes dels periodistes, perquè aquesta qüestió no s'esmenta en el comunicat conjunt emès després de la trobada.

Un comunicat que sí que parla del Sàhara Occidental, tot afirmant que l'autonomia marroquina és l'opció més "seriosa, realista i creïble".

Entre els acords assolits també hi ha la constitució de grups de treball sobre qüestions com migracions, economia o infraestructures, que es posaran en marxa per preparar la reunió d'alt nivell que s'ha de fer abans que acabi l'any.

Mohamed VI ha convidat Pedro Sánchez a l'iftar, l'àpat de trencament del dejuni del ramadà (EFE/Presidencia del Gobierno)

La reunió entre tots dos dirigents ha durat uns tres quarts d'hora i s'ha fet en castellà i en francès.

Després, Mohamed VI ha convidat Sánchez a l'iftar, l'àpat de trencament del dejuni del ramadà, una manera d'escenificar la transcendència de la trobada.

Hi han participat, entre d'altres, el príncep hereu del Marroc, Moulay Hassan; el president del govern marroquí, Aziz Akhannouch; els ministres d'Exteriors marroquí i espanyol, Nasser Bourita i José Manuel Albares, i l'ambaixador espanyol a Rabat, Ricardo Díaz-Hochleitner.

ARXIVAT A:
CeutaMarroc
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut