Sisme entre Espanya i el Marroc per la crisi migratòria a Ceuta

L'ambaixadora marroquina avisa que "hi ha actes que tenen conseqüències" poc després que Sánchez es comprometés a "restablir l'ordre" a la frontera

RedaccióActualitzat

L'arribada massiva de persones a la frontera sud espanyola, amb més de 8.000 persones arribades a Ceuta des d'aquest dilluns, ha obert una crisi diplomàtica entre el Marroc i Espanya.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut poc després de dos quarts de dues a les escales del Palau de La Moncloa, i ha assegurat que la crisi es resoldrà "amb la màxima celeritat":

"Vull traslladar en nom del govern d'Espanya a tots els espanyols i espanyoles i, especialment, als que viuen a Ceuta i a Melilla, que restablirem l'ordre a la seva ciutat i a les nostres fronteres amb la màxima celeritat."

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimarts al Palau de la Moncloa

Sánchez ha explicat que el consell de ministres ha creat un comitè d'emergència per gestionar la crisi. Aquest comitè d'emergència s'ha reunit per primera vegada aquest dimarts a la tarda, presidit per la vicepresidenta primera de l'executiu, Carmen Calvo. L'executiu també ha informat el rei Felip VI sobre "les línies d'acció" a empreses.

El cap de l'executiu ha afegit que ha parlat amb el comissari europeu d'Exteriors, Josep Borrell, i el president del Consell d'Europa, Charles Michel, i ha aprofitat per agrair el suport rebut de les institucions europees.

El president del govern espanyol ha viatjat aquest mateix dimarts a Ceuta per conèixer els detalls de la crisi. En arribar a la ciutat autònoma, Sánchez ha estat increpat per un grup d'una cinquantena de persones que l'esperaven a l'exterior de l'heliport. Alguns dels manifestants s'han saltat el cordó policial i han arribat a colpejar les finestretes del cotxe oficial.

 

 

L'ambaixadora marroquina: "Hi ha actes que tenen conseqüències"

El Ministeri d'Afers Exteriors, UE i Cooperació ha cridat a consultes l'ambaixadora marroquina a Espanya, Karima Benyaich, per l'arribada massiva de persones a Ceuta.

La ministra, Arancha González Laya, ha traslladat a l'ambaixadora el "disgust i rebuig" del govern espanyol per l'entrada massiva a Ceuta i li ha insistit que el control de la frontera és una responsabilitat compartida entre tots dos països. González Laya ha demanat al Marroc un "compromís" perquè les persones que han entrat en les últimes hores a Ceuta "de manera irregular" puguin ser retornades conforme als acords existents.

En declaracions a Europa Press, Benyaich ha assegurat que, en les relacions entre països, hi ha actes que tenen conseqüències "i s'han d'assumir", en el que es podria interpretar com una referència a la decisió espanyola de donar atenció mèdica al líder del Front Polisario, Brahim Ghali.

L'ambaixadora del Marroc a Espanya, Karima Benyaich
L'ambaixadora del Marroc a Espanya, Karima Benyaich (Europa Press)


Abans de reunir-se amb González Laya, l'ambaixadora marroquina ha insistit que hi ha "actituds que no es poden acceptar" i ha assenyalat que les relacions entre països veïns s'han de basar en "la confiança mútua, que s'ha de treballar i nodrir".

Quan Ghali va ser ingressat a finals d'abril per malaltia greu en un hospital de Logronyo, el Marroc es va queixar al govern espanyol i va remarcar que el líder del Polisario havia estat hospitalitzat amb un nom fals per intentar amagar-ne la identitat.

Les paraules de Benyaich aquest dimarts contrasten amb les del govern espanyol, que ha evitat establir cap relació directa entre els dos fets i sosté que la crisi migratòria es deu a diverses circumstàncies que s'estan analitzant.

La ministra d'Afers Exteriors, Arancha González Laya, va negar llavors que això pogués comportar una crisi amb el Marroc i ara ha tornat a desmentir cap relació entre els dos fets.
 

Imatge d'arxiu de Brahim Ghali, president de l'autoproclamada República Àrab Saharaui Democràtica (EFE/Javier Martín)
Imatge d'arxiu de Brahim Ghali, president de l'autoproclamada República Àrab Saharaui Democràtica (EFE)


González Laya: "Francament no ho concebo"

De tota manera, la ministra, que ha qualificat l'acolliment de Ghali a Espanya d'"acció humanitària", ha fet servir una fórmula que suggereix que ella mateixa considera que aquest n'és el motiu:

"Francament no concebo que es posi voluntàriament en risc la vida de menors al mar, com hem vist en aquestes últimes hores a Ceuta, no concebo que posar en risc la vida de joves i de menors sigui com a resposta a una acció humanitària, no ho concebo."

González Laya ho ha dit en una entrevista radiofònica aquest dilluns al vespre, i ha afegit que poques hores abans havia parlat amb responsables del govern del Marroc que li han assegurat que la crisi migratòria "no és fruit d'un desacord."

En l'entrevista, González Laya ha afirmat que no és una situació habitual, però que "no és nova", i que Espanya la tractarà com ha tractat altres crisis anteriors, tornant els migrants als seus llocs d'origen.

Aquest dimarts al migdia, després del Consell de Ministres i a preguntes dels periodistes, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha dit que no és fàcil saber del cert què ha passat aquest dilluns:

"Les circumstàncies són molt complexes, socioeconòmiques, la pandèmia, situacions difícils que es viuen en tercers països, qüestions humanitàries, són plurals, no podem arribar de manera ràpida a conclusions."

 

La ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, sortint de la reunió amb l'ambaixadora marroquina
La ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, sortint de la reunió amb l'ambaixadora marroquina (EFE / Javier Lopez)

 

El Marroc, "país soci i amic"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat que la "cooperació efectiva" entre Espanya i el Marroc "s'ha de basar sempre en el respecte a les fronteres mútues":

"Sempre com a president del govern d'Espanya he cregut fermament que el Marroc és un país soci, és un país amic d'Espanya i així ha de seguir sent. La cura de les nostres relacions ha format part des de sempre de la política exterior espanyola, també del meu govern, i així ha de continuar sent."

El president del govern espanyol ha afegit que el seu desig és "estrènyer encara més la relació amb els veïns marroquins".


Crítica als "missatges xenòfobs" de dirigents polítics

Una hora abans de la compareixença de Sánchez, la ministra portaveu, María Jesús Montero, i el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, han dedicat bona part de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres a informar sobre la situació a Ceuta.

Durant la roda de premsa, Montero ha criticat els "dirigents polítics" que, segons ha dit, estan aprofitant la crisi per emetre "missatges xenòfobs":

"M'agradaria traslladar un missatge clar i rotund en contra dels missatges xenòfobs que busquen criminalitzar els migrants o associar-los amb conductes delictives."

"L'últim que necessita una crisi migratòria i humanitària d'aquestes característiques és que dirigents polítics atiïn l'odi o la por; per això demanem a tothom responsabilitat, prudència i sentit d'estat per no donar peu a situacions que puguin generar més nervis o crispació a la ciutadania."


"Una frontera de la Unió Europea"

Tant Montero com Grande-Marlaska han dit i reiterat que la frontera de Ceuta és "una frontera de la Unió Europea", i, per tant, la política migratòria que s'hi fa no és només espanyola.

En aquest sentit, han destacat el suport que han rebut per part de la Comissió Europea en aquesta crisi.

Aquest migdia, la comissària europea d'Interior, la sueca Ylva Johansson, s'ha referit a la crisi i ha destacat que ha posat en perill la vida de molts menors, que han hagut de ser rescatats.

Johannson ha reclamat al Marroc que es comprometi a solucionar la situació i ha afirmat que "les fronteres espanyoles són fronteres europees":

"El més important ara és que el Marroc continuï comprometent-se a evitar les sortides irregulars i que els que no tenen dret a quedar-se siguin tornats de manera ordenada i efectiva."

"La Unió Europea vol establir una relació amb el Marroc basada en la confiança i els compromisos compartits, i les migracions són un element clau en aquest sentit."


Agenda alterada

Pedro Sánchez havia d'anar aquest dimarts a París per participar en una cimera sobre el finançament dels països africans, però ha anul·lat el viatge per encarregar-se de la crisi.

A primera hora ja ha afirmat a Twitter que la seva prioritat era "retornar la normalitat a Ceuta":

 

Platja controlada per l'exèrcit

De tota manera, aquest dimarts s'han acabat les entrades massives a territori espanyol de persones provinents del Marroc que hi ha hagut aquest dilluns, ja que efectius de l'exèrcit s'han instal·lat a la platja d'El Tarajal per impedir-ho.

De tota manera, malgrat aquest desplegament, grups petits de persones han continuat passant del Marroc a Espanya nedant pel mar.

Agents de la Guàrdia Civil al costat d'un grup de persones que han arribat nedant, aquest dimarts, a Ceuta (EFE)

2.700 devolucions

En la compareixença després del consell de ministres, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que ha qualificat la situació d'"extraordinària", ha assegurat que ja han tornat unes 2.700 persones.

En una entrevista prèvia a TVE, el ministre ha avançat que aquest mateix dimarts arribaran a Ceuta més agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per reforçar el control del perímetre de la ciutat:

"Ceuta és tant Espanya com ho és Madrid o Barcelona i en aquest sentit hem adoptat totes les mesures, el dia d'avui ja arribaran 200 efectius, 150 policies nacionals i 50 guàrdies civils."

El ministre ha explicat que aquest migdia anirà ell mateix a Ceuta amb els caps operatius de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional per coordinar el desplegament dels nous agents amb l'exèrcit i el govern de la ciutat autònoma.

Quantes persones han passat?

La xifra de persones que han entrat a Ceuta calculada pel govern espanyol ha pujat de 5.000 a 8.000 de dilluns a dimarts, malgrat que alguns mitjans han parlat de fins a 9.000 persones, citant fonts policials.

Per la seva banda, el president de la ciutat autònoma de Ceuta, Juan Vivas, ja ha reclamat aquest dilluns la intervenció de l'exèrcit:

"Aquí es tracta de restablir la normalitat alterada a Ceuta i a la frontera, i cal restablir-la de manera immediata, de manera contundent, a través dels diferents departaments ministerials entre els quals també incloc l'exèrcit."

 

 

Centenars de persones a la banda marroquina de la platja d'El Tarajal, aquest dimarts, esperant per passar a Ceuta (EFE)

 

 

 

ARXIVAT A:
MigracionsMarroc
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut