La seu de l'Assemblea Nacional algeriana (Europa Press)
La seu de l'Assemblea Nacional algeriana (Europa Press)

Algèria congela el comerç exterior amb Espanya pel gir sobre el Sàhara Occidental

La decisió arriba després que Alger suspengués el Tractat d'Amistat, Bon Veïnatge i Cooperació amb Espanya

Redacció/AgènciesActualitzat

Més tensió en les relacions entre Espanya i Algèria. Hores després de la suspensió del tractat d'amistat signat el 2002, aquest dimecres a la nit, el govern algerià ha prohibit el comerç exterior amb Espanya, en resposta al gir del govern de Pedro Sánchez respecte al Sàhara Occidental.

La mesura entra en vigor aquest dijous. Així ho assegura un comunicat de l'Associació de Bancs i Establiments Financers Algerians (ABEF), que ha ordenat la congelació de les domiciliacions bancàries relacionades amb les operacions de comerç exterior de productes i serveis.

La circular de l'òrgan que actua d'intermediari entre el Ministeri de Finances i els bancs no estableix cap excepció en les transaccions i, per tant, obre el radi d'afectació a tot tipus de sectors, inclòs el de l'energia.

Això afecta tant les operacions des d'Espanya com les cap a Espanya i entra en vigor a partir d'aquest dijous:


En el comunicat, l'ABEF comunica als bancs algerians la decisió, que atribueix a la suspensió del Tractat d'Amistat, Bon Veïnatge i Cooperació.

El ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares, amb el seu homòleg algerià, Ramtane Lamamra, reunits el setembre passat
El ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares, amb el seu homòleg algerià, Ramtane Lamamra, reunits el setembre passat (Europa Press)

Un cop per a les economies de tots dos països

La decisió de congelar el comerç exterior és un cop dur per a l'economia espanyola i, previsiblement, també per a l'algeriana. Fins ara, Espanya era un soci preferencial del país nord-africà.

Les dades de les duanes algerianes citades per l'Institut de Comerç Exterior situen Espanya com el cinquè proveïdor d'Algèria l'any 2020, al darrere de la Xina, França, Itàlia i Alemanya.

El mateix any, Espanya va ser el tercer principal client d'Algèria, darrere d'Itàlia i França.

Un pas més en la ruptura de relacions

Amb la congelació del comerç exterior amb Espanya, Alger fa un pas més en la ruptura de relacions amb Madrid, com a resposta al gir espanyol respecte al Sàhara.

L'endemà que el govern espanyol reconegués la sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental, Algèria va cridar a consultes l'ambaixador a Madrid.

Aquest dimecres, el president algerià, Abdelmadjid Tebboune, va anunciar la suspensió "immediata" del tractat d'amistat com a represàlia a l'"injustificable" suport al pla d'autonomia marroquí sobre el Sàhara Occidental.

ARXIVAT A:
MarrocSàhara OccidentalAlgèria
Anar al contingut