Uniformes no sexistes i obligar a tenir totes les talles: pla contra la pressió estètica
La conselleria d'Igualtat i Feminismes presenta un pla d'acció pioner per combatre la pressió estètica al món de la moda, a l'audiovisual i a les escoles
Assegurar la disponibilitat, en tots els comerços físics de roba, de talles adequades per a tots els cossos; garantir la diversitat corporal en la publicitat; identificar l'ús d'imatges o parts del cos que hagin estat manipulades; recomanar l'ús d'uniformes que respectin la diversitat de cossos, tant al món laboral com en l'esportiu. Aquestes són algunes de les mesures que contempla el pla d'acció per combatre la pressió estètica, impulsat per l'Institut Català de les Dones i el Departament d'Igualtat i Feminismes.
I és que la pressió estètica afecta l'autoestima i pot provocar problemes de salut, tant física com mental. Un exemple són els trastorns de la conducta alimentària. Tenen diverses causes, entre les quals hi ha la pressió estètica, perquè afecta en la insatisfacció corporal.
La sensibilització i la denúncia són dues de les estratègies en les quals es basa aquest pla. Són una seixantena d'accions dirigides en àmbits com la moda, l'audiovisual, l'esport, el món laboral, l'educació o la salut.
El que busca és conscienciar la societat sobre l'impacte que la pressió estètica té especialment en l'autoestima i la salut de les dones i assenyalar les pràctiques que la fomenten. El govern l'aprovarà les pròximes setmanes i les accions estaran en marxa fins al 2026.
Moda: totes les talles i sensibilització a les passarel·les
El pla inclou diverses mesures dirigides a impulsar bones pràctiques en el sector de la moda. Entre les accions que preveu el pla, destaca un acord amb les principals marques de moda per fomentar la neutralitat corporal, és a dir, l'acceptació del cos tal com és.
També contempla l'obligació, a través del Codi de Consum, que les empreses amb almenys tres establiments de venda a Catalunya tinguin una oferta de talles més àmplia, a més de l'obligació d'informar de l'equivalència del sistema de talles amb les mides corporals. Es perseguirà qualsevol mena de discriminació.
Pel que fa als esdeveniments del sector de la moda de Catalunya, durant la 080 Barcelona Fashion es faran accions de sensibilització sobre la neutralitat corporal. I es treballarà amb la Barcelona Bridal Fashion Week perquè promogui la diversitat de cossos i evitar la promoció de cànons de bellesa impossibles en desfilades.
Audiovisual i publicitat: evitar la manipulació d'imatges
Els cànons de bellesa que promouen la indústria audiovisual, la publicitat o les xarxes socials fomenten sovint un pes, edat i físic que no reflecteixen la pluralitat de cossos i la diversitat de l'aspecte físic. Per això, el pla preveu un acord amb els mitjans de comunicació i anunciants per identificar imatges o parts del cos que hagin estat manipulades o retocades.
Crearan un codi de bones pràctiques per promoure la diversitat corporal, amb l'objectiu d'eliminar els estereotips.
La diversitat corporal també arribarà a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Es promourà la difusió de continguts digitals fets per joves contra la pressió estètica i el SX3 inclourà referents, a més de missatges sensibilitzadors sobre l'impacte de la pressió estètica en la infància i l'adolescència.
Món laboral i esportiu: lluita contra els uniformes sexistes
La pressió estètica també té lloc en el món laboral, sobretot en professions que tenen una interacció directa amb el públic. Hi ha professions feminitzades, en què s'imposen uniformes i indumentàries laborals sexualitzades, lluny de la comoditat i centrats a realçar el cos de les treballadores.
En aquest sentit, s'oferiran recomanacions per regular l'ús dels uniformes, perquè garanteixin i respectin la diversitat de cossos. També es desenvoluparà una prova pilot per fer processos de selecció amb currículums cecs.
En l'àmbit esportiu, es faran recomanacions a les entitats, a més d'un estudi de reglamentacions i normatives que afecten la imatge corporal.
Més formació i prevenció contra la pressió estètica
La clau, però, és la formació. Per això, el pla inclou la formació adreçada a docents, professionals de l'educació en el lleure, dels centres esportius públics, associacions de famílies d'alumnes, professionals de l'àmbit de la salut, dels Serveis d'Atenció i Informació a les Dones i els Serveis d'Atenció Integral, així com als professionals de l'Agència Catalana del Consum.
A més, s'inclouran continguts relatius a la pressió estètica i la neutralitat corporal al currículum educatiu de les etapes obligatòries, de graus universitaris i de formació professional. Així, es revisarà el currículum d'educació física, per incorporar-hi la diversitat de cossos i la neutralitat corporal.
- ARXIVAT A:
- FeminismeIgualtat de gènereModa