Unides Podem envia al PSOE una nova proposta per a un govern de coalició
Pablo Iglesias i Jaume Asens, el juliol durant la sessió d'investidura fallida de Pedro Sánchez (ACN)
Madrid

El PSOE rebutja la nova proposta d'Unides Podem per a un govern de coalició

Demana una vicepresidència de Drets Socials i Igualtat i 3 ministeris

RedaccióActualitzat

El grup parlamentari d'Unides Podem al Congrés ha fet pública aquest dimarts una nova proposta de negociació que ha enviat al PSOE.

La força encapçalada per Pablo Iglesias dedica el gruix de les 119 pàgines del document a detallar les propostes programàtiques en 13 àrees temàtiques:

 



 

 

"Estructura de govern" compartida

En les últimes 9 pàgines s'hi resumeixen les altres propostes, les d'"estructura de govern", i insisteixen en la necessitat d'un govern de coalició entre el PSOE i ells:

"Es fonamental que s'estructuri un govern de coalició cohesionat i que funcioni amb coherència, lleialtat i diàleg permanent entre les forces polítiques que el conformen."


Una vicepresidència i 3 ministeris

El document planteja 4 diferents "possibilitats d'adjudicació de responsabilitat a Unides Podem", totes encapçalades per una vicepresidència de Drets Socials i Igualtat.

També 3 ministeris, entre els de Treball, Sanitat, Habitatge, Transició Ecològica, Agricultura, Drets Socials, Cultura o Ciència, Innovació i Universitats.


Basada en negociacions anteriors

Cadascuna de les propostes incorpora, amb diferents configuracions, tres d'aquests ministeris, i un annex especifica quines competències inclourien en cada cas.

Segons el document, totes les "responsabilitats proposades" són les que ja es van considerar en negociacions anteriors, i que es plantegen "amb caràcter flexible com a punt de partida per reprendre el diàleg":

 "Amb l'ànim de facilitar la negociació, són responsabilitats sobre les quals s'ha treballat en la negociació del mes de juliol i que les propostes integrals es basen totes en l'última proposta feta pel PSOE."


Ciència, Treball i Transició Ecològica

El ministeri que s'inclou en més propostes, 3, és el de Ciència, Innovació i Universitats, mentre Cultura i Agricultura només apareixen en 1.

El Ministeri de Treball, que va centrar un fort estira-i-arronsa durant les negociacions, és en 2 de les propostes, com el de Transició Ecològica, que ha de dirigir les polítiques energètica i ambiental.

Derogar la reforma laboral i "construir un país feminista"

Pel que fa a les propostes programàtiques, el document proposa apujar el salari mínim de 900 a 1.200 euros durant la legislatura i derogar la reforma laboral del PP del 2012.

També fixar per llei l'apujada de les pensions segons l'IPC, apujar impostos "als que més tenen", i que la banca retorni el rescat financer a l'Estat.

Altres mesures que s'inclouen són recuperar la inversió en serveis públics, abaixar el preu dels lloguers, "posar l'Espanya buidada al centre de les polítiques" i "construir un país feminista".


El PSOE qualifica la proposta d'"inviable"

Fonts del govern espanyol han assegurat que han rebut el document al mateix temps que els mitjans de comunicació, i han declinat valorar-lo. Segons han dit, ara han de "sospesar" el contingut i reflexionar-hi:

"La resposta s'oferirà quan sigui procedent després d'aquesta reflexió."

Poca estona després, però, des de la seu del PSOE s'ha fet públic un comunicat en què aquest partit ha agraït la proposta, però l'ha qualificada d'"inviable".

El comunicat insisteix en que això seria degut a la "desconfiança" que hi ha entre les dues formacions, i a la "concepció diferent" de l'estructura que ha de tenir el govern.

També convida Unides Podem a treballar en un acord programàtic per facilitar "un govern i un programa progressistes."


El document sencer

Podem ha divulgat el document sencer directament per les xarxes socials:



 

 

 

 

ARXIVAT A:
Unides PodemPSOEEleccions 28A
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut