Una presidenta amb una causa oberta: què pot passar si el Suprem inhabilita Borràs

Quan s'obri el judici oral, si Borràs continua acusada de corrupció, hauria de deixar el càrrec, però la decisió del Suprem pot obrir un nou debat en l'independentisme

RedaccióActualitzat

La presidència del Parlament de Laura Borràs neix amenaçada per una causa judicial que investiga la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes per un suposat fraccionament de contractes adjudicats a dit. Un judici que està en fase d'instrucció, amb unes acusacions que Laura Borràs ha negat reiteradament dient que és víctima d'una persecució política.

El reglament del Parlament preveu a l'article 25.4 que, en cas d'una acusació de corrupció, una vegada sigui ferma la resolució d'obertura del judici oral, la mesa ha de suspendre els drets i deures parlamentaris d'aquell diputat de manera immediata.

25.4 "En els casos en què l'acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció, la Mesa del Parlament, una vegada sigui ferm l'acte d'obertura del judici oral i en tingui coneixement, ha d'acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata. Si es plantegen dubtes sobre el tipus de delicte o sobre el règim d'incompatibilitats aplicable al llarg de la suspensió, cal el dictamen de la Comissió de l'Estatut dels Diputats"

Josep Maria Aguirre, professor de Dret Administratiu de la Universitat de Girona, admet que "es pot plantejar un debat" si els delictes "tenen la naturalesa jurídica de corrupció o s'han instrumentalitzat políticament", que és el que defensa Laura Borràs.

Aquest serà un debat que s'haurà de traslladar a la comissió de l'Estatut del Diputat, que haurà de discutir sobre aquesta naturalesa jurídica i elevar una proposta a la mesa perquè faci efectiva o no la suspensió. Si fos així, la vicepresidenta primera, Anna Caula, assumiria les seves funcions, però es plantejaria un nou problema: si s'ha d'elegir un altre president del Parlament.

Aguirre explica que el reglament només preveu la substitució dels membres de la mesa "en un supòsit de vacant, és a dir, de pèrdua de la condició de diputat". Una suspensió que és de naturalesa temporal i, per tant, no comporta la pèrdua de la condició. "Només es produeix per inhabilitació ferma o per la renúncia voluntària", puntualitza el professor de la UdG.

 

Laura Borras a la mesa del Parlament en la seva imatge oficial com a presidenta
Laura Borras a la mesa del Parlament en la seva imatge oficial com a presidenta (EFE/ Quique García)

Veurem a quina velocitat avança la causa judicial de Laura Borràs ara que s'ha convertit en presidenta del Parlament.

La seva carrera política comença el 21D del 2017 com a número 5 de Junts per Catalunya. Surt elegida diputada i acaba sent la consellera de Cultura de Quim Torra. Nou mesos després abandona el govern per ser la candidata de JxCat a les eleccions generals. Aquest 14F ha repetit com a candidata de Junts per acabar-se convertint en la segona autoritat del país.

ARXIVAT A:
Laura BorràsParlament de Catalunya
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut