Un arqueòleg treballant a la Rambla, on s'ha localitzat un tram de muralla del segle XIII (ACN/Blanca Blay)

Una part de muralla de la Barcelona del segle XIII, al descobert amb les obres de la Rambla

Els arqueòlegs destaquen el gran valor patrimonial de les restes, però han descartat integrar-les en la reforma un cop documentades

RedaccióActualitzat

A Barcelona, les obres de reurbanització de la Rambla han deixat al descobert restes arqueològiques de gran valor. Al tram baix del passeig, on van començar les obres, s'ha localitzat 20 metres de la primera muralla medieval del segle XIII de la ciutat.

També han quedat al descobert restes de les antigues Casernes de Drassanes, que es van construir a finals del segle XVIII.

Xavier Maese, del Servei d'Arqueologia de Barcelona, ha destacat que, com ja preveien, han localitzat "muralles, drassanes, casernes i baluards" en fer una excavació, i n'ha destacat la importància:

"La muralla, les drassanes i el semibaluard són Béns Culturals d'Interès Nacional, que tenen la màxima protecció que pot tenir un element patrimonial i arqueològic".

Amb tot, ha descartat que es puguin integrar aquests elements en la reforma, un cop excavats i documentats, perquè "seria perillós i s'acumularia molta brutícia".

El que queda per descobrir

Segons ha explicat l'arqueòleg i director de la intervenció Carles Carbonell, encara queda per descobrir la part de la façana de l'edifici de les casernes i part de la muralla de mar, que connectaria amb el que queda de la muralla del segle XIII.

És un tram de la fortificació encarregada pel rei Pere II el Gran, l'any 1285, per protegir la ciutat durant la confrontació amb França. El rei va ordenar fortificar urgentment Barcelona amb murs de tàpia i torres de fusta.

Semibaluard al descobert arran de la reforma de la Rambla (ACN/Blanca Blay)

La primera obra pública del Consell de Cent

Finalitzat el conflicte bèl·lic, les tasques de fortificar degudament la ciutat van recaure en el Consell de Cent i aquesta va ser la primera gran obra pública de la qual es va fer càrrec.

D'alguna manera, tancava la Barcelona medieval, exceptuant-ne la part del mar i deixant dins de la muralla la zona urbana que hi havia al que ara es coneix com el barri Gòtic.


La Caserna de Drassanes

Les obres també han deixat al descobert i de forma clara el pati d'armes de la Caserna de Drassanes, situat davant de l'edifici de la Delegació de Defensa.

Restes del pati d'armes de les antigues Casernes de Drassanes (ACN/Blanca Blay)

La Caserna es va construir el 1792 al voltant d'un gran pati central i adossada totalment al recinte de les antigues Drassanes.

Les Drassanes van néixer al mateix moment que el projecte original de la Rambla, a finals del segle XVIII, juntament amb el Semibaluard de Drassanes, i van ser enderrocades l'any 1935.

La urbanització de la Rambla al segle XVIII

La urbanització de la Rambla va començar al segle XVIII, quan encara era un torrent. Va caldre, per tant, desviar la riera fent uns treballs que van ser especialment complexos.

A finals del segle XVIII, l'espai es va remodelar i va passar de ser una riera a un espai de vianants. Això va implicar el desmuntatge de la muralla i les cases afectades per fer la Rambla tal com es coneix avui.

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica Urbanisme Arqueologia
Anar al contingut