Invertirà els 250.000 euros a expandir la lluita contra el matrimoni infantil i l'ablació femenina per tot Kènia
Invertirà els 250.000 euros a expandir la lluita contra el matrimoni infantil i l'ablació femenina per tot Kènia
Dubai

Una keniana que lluita contra el matrimoni infantil i l'ablació, millor infermera del món

Anna Qabale Duba guanya el Premi Global d'Infermeria Aster Guardian, a què optaven 24.000 professionals d'infermeria i que està dotat amb 250.000 dòlars

RedaccióActualitzat

Una infermera keniana nascuda en una comunitat de pastors del nord de Kènia és la guanyadora del Premi Global d'Infermeria Aster Guardian. Anna Qabale Duba, de 31 anys, va ser l'escollida entre 24.000 infermers candidats de tot el món en una cerimònia celebrada a Dubai el 12 de maig, el Dia de la Infermeria.

El jurat ha reconegut amb el premi la feina que la Fundació Qabale Duba fa en defensa dels drets de les nenes i les dones i contra el matrimoni infantil i la mutilació genital femenina a les zones rurals de Kènia.

L'Aster Guardian té una dotació de 250.000 dòlars, uns diners que Anna Qabale Duba ja té clar a què destinarà: vol ampliar la seva escola per acollir més nens i nenes i també engegar projectes que permetin empoderar més dones de la seva comunitat. A més, vol posar en marxa un centre d'acollida per a dones embarassades:

 


L'Aster Guardian no és el primer premi que rep Anna Qabale. Aquesta infermera i epidemiòloga té una història ben particular: és la primera persona amb estudis universitaris de la seva població, Torbi, a l'àrea del volcà Marsabit. Amb 18 germans, Anna Qabale Duba va poder estudiar el batxillerat i anar a la universitat gràcies a l'esforç de tota la família.

Guanyadora de Miss Turisme Kènia l'any 2014, Anna va invertir el premi en crear una escola a la seva comunitat
Guanyadora de Miss Turisme Kènia l'any 2014, Anna Qabale va invertir el premi a crear una escola a la seva comunitat (Anna Qabale Duba)

Infermera, epidemiòloga, lluitadora pels drets de les dones i miss

L'any 2014 es va presentar al concurs de Miss Kènia i va guanyar el títol de Miss Turisme. Els diners i el reconeixement que va aconseguir amb aquell guardó la van ajudar a posar en marxa el seu projecte per ajudar les nenes i les dones de la seva comunitat.

Va obrir una escola a Marsabit per promoure el desenvolupament de les comunitats de pastors i facilitar-los l'accés a l'educació, la sanitat, els serveis socials i a ser econòmicament autònoms. El seu objectiu principal són les dones i els joves com a pilar de la societat. A l'escola, els nens i nenes ocupen les aules als matins i a les tardes es fan classes d'alfabetització a adults.

Amb els 250.000 euros que ara ha guanyat veu possible "expandir l'escola per tot Kènia".

Anna Qabale Duba amb un dels seus fills
Anna Qabale Duba amb un dels seus fills (Anna Qabale Duba)

L'educació sexual i reproductiva i els drets de les dones són part de l'educació que Anna Qabale ensenya a la seva escola. El seu propòsit és acabar amb la mutilació femenina, de la qual ella mateixa va ser víctima als 12 anys. També lluita per abolir el matrimoni infantil i explica que ella va poder evitar "un matrimoni forçat amb un home vell quan tenia 14 anys":

"Vaig ser sotmesa a la mutilació genital femenina als 12 anys i vaig poder escapar d'un matrimoni forçat als 14."

 

Tot i que la mutilació genital femenina està prohibida a l'Àfrica, les ONG calculen que s'ha practicat a prop del 91% de les nenes i dones joves del nord de Kènia. Els pares o tutors de les menors les porten a països veïns per fer-los l'ablació i escapar de les estrictes lleis kenianes.

Anna Qabale treballa a l'hospital de referència del la regió de Marsabit, a més de a la seva fundació
Anna Qabale treballa a l'hospital de referència de la regió de Marsabit, i també a la seva fundació

La salut reproductiva és una de les seves fixacions. Des que la seva fundació està en marxa, ha augmentat el nombre de parts en hospitals i cada cop més mares volen que les seves filles vagin a l'escola. L'educació, diu Anna Qabale Duba, és la base per canviar la visió que les nenes de les regions més recòndites d'Àfrica tenen del seu valor com a membres de la comunitat.

Orgullosa de la seva comunitat i de la seva família, explica que la primera persona a qui va trucar per explicar que havia guanyat el premi d'infermeria més important del món és la seva mare, una dona de 85 anys. Anna Qabale Duba li va dir que "podia tornar a sentir-se orgullosa de la seva filla".

Anna Qabale Duba amb la seva mare (Anna Qabale Duba)

 

 

ARXIVAT A:
SalutViolència masclistaÀfrica
Anar al contingut