Inundacions del 1982 al Pont de Bar

Una esllavissada que va esborrar el poble del Pont de Bar

Actualitzat

Els aiguats del Pirineu del 6 i 7 de novembre del 1982 van afectar el nucli del Pont de Bar amb tanta virulència que van haver de fer-ne un altre en un emplaçament més segur. L'antic poble va passar a ser el Pont de Bar Vell.
 

Si busquem la població en l'hipermapa de la Generalitat de Catalunya, hi trobem aquests dos resultats: el Pont de Bar i el Pont de Bar Vell. Com si es tractés d'un poble negat per les aigües d'un embassament, cosa que obliga a fer-ne un altre fora de l'aigua. En aquest cas en van fer un altre, però per l'agressivitat de la natura.

 


La tragèdia al Pont de Bar la va portar l'esllavissada de terra muntanya amunt, que va arribar fins al mateix riu Segre. El Pont de Bar era sobre un material de lutites, és a dir, com argiles o fangs premsats, i també sobre calcàries molt fracturades, que permeten que l'aigua de pluja s'infiltri amb facilitat.

La gran quantitat de pluja caiguda es va infiltrar primer per aquesta capa de terreny calcari com si es tractés d'un formatge emmental. Després, l'aigua es va trobar amb un material de lutites, que actua com a impermeable i va funcionar com a lubricant, cosa que va afavorir el desplaçament de la terra muntanya avall.

El despreniment de terra va trencar i destrossar l'N-260 i va arribar fins al fons de la vall. A la part baixa, el despreniment va obstruir el curs del Segre. L'aigua es va anar acumulant com si fos una presa, fins a assolir prou força per trencar la barrera de material de l'esllavissada, cosa que va produir una reactivació dels materials esllavissats i una crescuda sobtada del Segre aigües avall.

 


De fet, 5 anys més tard, els materials encara es continuaven movent. La solució, davant d'un terra tan poc ferm i insegur, va ser ubicar el poble 1.400 metres aigües avall, a solana i en un indret més estable.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut