Un tren de la línia R3 descarrila dins d'un túnel entre Planoles i la Molina
El tren descarrilat dins del túnel

Un tren de la línia R3 descarrila dins d'un túnel entre Planoles i la Molina

Poc abans de les tres de la tarda, s'ha restablert la circulació de trens entre Ribes de Freser i Puigcerdà

RedaccióActualitzat

Un tren de la línia R3 de Rodalies que anava cap a Puigcerdà ha descarrilat aquest dimarts al vespre entre Planoles i la Molina, segons ha informat Renfe. Al tren hi anaven 35 passatgers i el maquinista, que han resultat il·lesos. Han atès, però, dos dels viatgers per crisis d'ansietat, en tot cas sense necessitat de traslladar-los a cap centre hospitalari.

El comboi ja l'han pogut retirar i, poc abans de les tres de la tarda, s'ha restablert la circulació de trens entre Ribes de Freser i Puigcerdà. Durant tot el dimecres al matí ha funcionat un servei alternatiu per carretera a la zona afectada per l'accident i el trajecte entre les dues poblacions s'ha fet per carretera.
 

 

Adif ha fet una inspecció a les vies per determinar si la causa del descarrilament ha estat una esllavissada i per valorar quins treballs s'han de fer per reobrir-les.
 

Sense ferits

Els fets han passat poc després de les nou de la nit, quan, per un despreniment de roques, el comboi de la línia R3 que es dirigia a Puigcerdà ha descarrilat uns dos quilòmetres més amunt de l'estació de Toses.

Aquests eren els testimonis recollits per TV3:

"Anàvem a Puigcerdà. Tornàvem de Barcelona. I de sobte el tren s'ha aturat de cop en el túnel i, ràpidament, el maquinista ha sortit i ha dit que hi havia un despreniment de terra, de roques. Hem descarrilat i ja fa tres hores que estem esperant perquè ens treguin. Però tot bé. No li ha passat res a ningú."

"Hi havia una gran roca a la via, trossos de roques que havien caigut. Però ningú s'ha fet mal. Cap problema."


El fet que l'accident hagi passat a l'interior d'un túnel ha complicat l'evacuació dels passatgers i ha obligat Renfe a demanar ajuda als bombers i a Protecció Civil, que ha activat el pla d'emergències ferroviàries.

La companyia ferroviària ha portat un altre tren fins al punt de l'accident per recollir els afectats. Ho explicava el subcap de guàrdia dels bombers, Joan Perona.

"Hem valorat si aquesta maniobra era segura i, evidentment, era la més còmoda per als passatgers perquè ha evitat que circulessin pràcticament un quilòmetre per dintre d'un túnel, amb grava i amb tot el que suposa caminar per aquestes instal·lacions."

 

Els equips de rescat conversant amb els viatgers

 

Bombers, efectius del SEM i tècnics d'Adif inspeccionant el tren


La Generalitat ha activat l'alerta Procicat, però l'ha desactivat al voltant de la una de la matinada.

En les tasques d'evacuació hi han participat 30 bombers, 10 efectius del SEM, Protecció Civil, la Creu Roja, i tècnics d'Adif i Renfe, que han inspeccionat la zona per saber què ha passat. La pluja dels últims dies hauria pogut ser la causant dels despreniments.

 

Mapa del lloc on ha passat el descarrilament  


Els alcaldes del Ripollès s'han mostrat preocupats per aquest accident. Denuncien que fa temps que la línia està abandonada i que el Ministeri de Foment no hi fa inversions, i reclamen que es traspassi a la Generalitat.

També es queixen que ni Renfe ni Adif s'hagin posat en contacte amb ells per explicar-los què ha passat i com s'actuarà.

Des de Renfe s'indica que els viatgers poden trobar tota la informació sobre la situació del servei a través dels telèfons d'informació de Renfe 900 41 00 41 i 912 320 320, i també als webs www.rodaliesdecatalunya.cat, www.renfe.com  i www.adif.es.

ARXIVAT A:
Mobilitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut