Un traficant d'armes per una estrella del bàsquet: Biden vol intercanviar Brittney Griner

Moscou demana discreció en les negociacions i l'advocada de Griner veu improbable l'intercanvi abans que s'acabi el judici

Juli Rodés AlmerActualitzat

Fa tres setmanes, Joe Biden va assegurar que estava fent tot el possible per alliberar Brittney Griner, estrella de la WNBA detinguda a Rússia i acusada de tràfic de drogues.

Ara, la Casa Blanca ha fet una "oferta substancial", al govern rus, en paraules d'Antony Blinken, secretari d'Estat.

Washington proposa intercanviar Griner, juntament amb Paul Whelan, un antic marine condemnat a 16 anys de presó per espionatge, per Víktor Bout, un antic traductor de l'exèrcit rus que els Estats Units asseguren que s'ha convertit en el traficant d'armes més prolífic del món.


Moscou demana discreció

Ara per ara, l'única reacció del Kremlin a l'oferta de Blinken ha estat aclarir que "fins ara no hi ha cap acord" i retreure que s'hi hagi donat publicitat: "Sabem que aquests temes es discuteixen sense divulgar-ne informació", ha declarat el portaveu, Dmitri Peskov.

Una possible explicació del fet que el govern de Biden hagi fet pública la seva proposta d'intercanvi seria la voluntat de deixar clar que, efectivament, està fent tot el possible per aconseguir que l'esportista, guanyadora de dues medalles olímpiques, pugui tornar als Estats Units.

El cas de Griner havia generat crítiques a la Casa Blanca, a la qual algunes veus acusaven de no fer prou per alliberar-la, atribuint-ho al fet que és dona, negra i lesbiana.


Abans, el veredicte

Més enllà de com evolucionin les negociacions entre Washington i Moscou, sembla poc probable que l'intercanvi tingui lloc abans que acabi el judici a Griner, que ja està en marxa.

Així ho ha admès l'advocada de Griner a Rússia, Maria Blagovolina, que ha declarat que "des d'un punt de vista legal, un intercanvi només és possible després del veredicte d'un tribunal".

Arribada de Griner, emmanillada, a la sessió del judici d'aquest dimecres (Reuters/Evgenia Novozhenina)

Griner va ser detinguda el 17 de febrer a l'aeroport moscovita de Xeremétievo, després de trobar en el seu equipatge cartutxos de vapejador amb oli d'haixix.

Aquest dimecres va declarar-se culpable, però va assegurar que no sabia com els cartutxos amb l'oli d'haixix havien acabat en el seu equipatge.

La pròxima sessió és dimarts que ve, 2 d'agost.


"El mercader de la mort"

Detingut a Bangkok el 2008 en una operació de la DEA, l'agència antidroga nord-americana, Bout està complint una condemna de 25 anys de presó després que el 2011 un jurat federal nord-americà el va considerar culpable de conspirar per matar ciutadans dels EUA i d'intentar comprar míssils antiaeris, entre altres càrrecs.

Viktor Bout, traficant d'armes conegut com "el mercader de la mort"(Wikimedia Commons)

Bout és conegut com "el mercader de la mort", títol del capítol dedicat a ell en el llibre "The Washing Machine" del periodista Nick Cochan.


Acusat d'espionatge

Pel que fa a Paul Whelan, va ser detingut el 28 de desembre del 2018 en un hotel de Moscou, després que agents del Servei Federal de Seguretat rus hi van trobar informació classificada.

Dos anys més tard va ser condemnat a 16 anys de presó per espionatge, acusació que ell nega.

ARXIVAT A:
Estats UnitsRússiaJoe Biden
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut