Un testimoni clau del cas Trapero: la jutge va demanar "contenció policial" l'1-O

Actualitzat

La magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que va ordenar impedir l'1-O va recalcar als tres cossos policials que actuessin amb prudència, paciència i contenció. Així ho ha explicat, davant del tribunal que jutja el major Trapero aquest dimecres, Joaquim Martínez, el lletrat de l'administració que era present en la conversa.

Martínez ha subscrit el que Trapero va dir davant del tribunal i que no s'havia pogut contrastar perquè els altres dos caps policials, el de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, presents en la trobada amb la magistrada, no se'ls ha citat en aquest judici. Diu que la magistrada els va demanar el 27 de setembre "paciència, prudència i contenció" als cossos policials durant l'1-O.

"No recordo exactament els termes, però va venir a dir que havia de tenir paciència, que s'havia d'actuar amb prudència i amb contenció."

Durant la seva declaració per videoconferència a l'Audiència Nacional, ha dit que la magistrada també va dir que l'1-O seria "un dia difícil", però que confiava "en la professionalitat" dels cossos de seguretat de l'Estat.

Joaquim Martínez declarant per videoconferència

El mateix dia del referèndum, Trapero va preguntar qui coordinava i dirigia l'operatiu policial i la magistrada va decidir, segons el lletrat del TSJC, aplicar l'article de la llei de cossos i forces de seguretat de l'Estat.

"Va decidir introduir literalment els articles de la llei de cossos i forces de seguretat de l'Estat. l'article 46.2".

Un article de la llei de l'any 1986 que mai s'ha canviat i que diu que en un operatiu conjunt la direcció recau no en els comandaments de les policies autonòmiques, sinó en els comandaments de les policies d'àmbit estatal.

El lletrat també va explicar que va facilitar el seu telèfon a Trapero perquè el major va demanar establir una línia de comunicació amb l'alt tribunal i que el dia del referèndum li va sol·licitar una reunió amb la magistrada perquè estaven passant coses "greus" als centres de votació.

"Volia traslladar-li les circumstàncies que estaven passant i que, al seu entendre, eren greus."

Quan la magistrada va parlar amb Diego Pérez de los Cobos, segons Martínez, el coordinador del dispositiu li hauria dit que s'havien produït "situacions difícils "però que tot estava "sota control".

 

El major Trapero surt del judici davant la mirada de dos agents de la Policia Nacional (EFE/ Fernando Villar)
El major Trapero surt del judici davant la mirada de dos agents de la Policia Nacional (EFE/ Fernando Villar)

 

Sobre actuació De los Cobos

A preguntes del fiscal, Martínez ha explicat que la interlocutòria no nomenava directament De los Cobos com a coordinador ni manava que els cossos policials l'informessin de les seves actuacions.

El secretari ha explicat també que no sap qui va convocar De los Cobos a la reunió de l'1-O.

Amb la sentència s'haurà de veure com interpreta el tribunal el terme de la prudència i la contenció, que va dir la magistrada Armas, a l'hora d'actuar i si es creu que Pérez de los Cobos té tan poca autoritat com va declarar.

 

Interrogatori tens entre el fiscal i l'intendent Miguel Justo

Per una altra banda, la Fiscalia es va trobar aquest dimecres amb un mur que no li resolia dubtes que li afavorissin l'acusació. El fiscal, Miguel Ángel Carballo, va interrogar Miguel Justo, intendent dels Mossos d'Esquadra. El 2017 era el segon del comissari Castellví, d'Informació.

"Vostè li va donar les novetats del que va passar el 20 de setembre, si o no? per telèfon en presència?"

Miguel Justo, intendent dels Mossos d'Esquadra li respon al fiscal.

"Li torno a repetir que no li puc dir ni una cosa ni l'altra"

La magistrada Concepción Espejel va haver de cridar l'atenció en algun moment al fiscal. De la fricció entre el fiscal i l'intendent van sortir espurnes en més d'una ocasió.

El fiscal, Miguel Ángel Carballo en un moment de l'interrogatori li va preguntar a l'intendent que si hi havia alguna cosa més important aquella setmana que no fos el 20 de setembre. Justo li va contestar que estaven en plena investigació dels atemptats a l'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils.

"No m'atreveixo a dir si és de major rellevància o no, però estàvem en plena investigació dels atemptats".

ARXIVAT A:
Judici TraperoJudicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut