Sant Andreu de la Barca

Un regidor de Cs diu ara que a l'IES El Palau no es va adoctrinar: "Va ser un malentès"

Quatre anys després que a nou docents de l'institut de Sant Andreu de la Barca se'ls acusés de delictes d'odi contra fills de guàrdies civils, enmig d'un linxament mediàtic, assegura que el cas "es va magnificar"

Àgata Fàbregas GomisActualitzat

L'octubre del 2017, els professors de l'institut El Palau, de Sant Adreu de la Barca, van ser acusats d'adoctrinar els seus alumnes l'endemà del referèndum de l'1 d'octubre. La campanya mediàtica contra ells va ser duríssima; hi ha vuit persones que encara estan immerses en processos judicials i la majoria han acabat marxant del centre.

Ara, quatre anys després, un regidor de Ciutadans de Sant Andreu ha reconegut que no hi va haver adoctrinament i que tot va ser "un malentès".


"Hi va haver un malentès"

Es tracta de Xavier Pla, que en va parlar va uns dies en una entrevista a La Barca Producció TV:

"Adoctrinament com a tal, no. Que hi va haver un malentès per la situació, pel context, sí, sí que és cert. I vam acabar solucionant el tema com s'ha de solucionar: asseient les dues parts, i arribar a una entesa."

Segons Pla, que ha declinat parlar amb TV3, "eren temps molt complicats", i el cas d'El Palau "va ser un cas puntual en un moment del context històric que vam viure". "En situacions com les que es van viure es va magnificar", afegeix a l'entrevista.

El regidor de Ciutadans, que va ser alumne del centre, reitera que de casos d"'adoctrinament no n'hi ha hagut", i assegura que es va treballar "de portes endins", des de l'alcaldia i des de la regidoria d'Ensenyament, que, tan llavors com ara, està en mans de Ciutadans, i es va "acabar solucionant".


Una ferida encara oberta

Aquestes declaracions han reobert una ferida que encara no està tancada. Avui en dia, vuit docents del centre estan pendents de si es reobre o s'arxiva definitivament el cas.

Se'ls va acusar de delictes d'odi. La Fiscalia va veure indicis que havien humiliat i assenyalat fills de guàrdies civils que eren alumnes del centre. El jutge va arxivar-ho, però la fiscalia i l'acusació particular van recórrer-ho en vuit dels casos, uns recursos que, segons fonts jurídiques, s'haurien de resoldre el proper trimestre.

A més, el cas va passar a primera plana política i informativa. Els professors van ser assenyalats públicament, fins al punt que el líder de Ciutadans llavors, Albert Rivera, va fer un tuit fent-se ressò d'un reportatge d'"El Mundo" titulat "Els 9 mestres catalans de la infàmia", on es feien públiques les dades personals dels professors, amb fotografies incloses.

També els van amenaçar amb pintades als murs de l'escola i van denunciar que eren víctimes d'"un linxament".


"Arriba 4 anys tard"

El llavors portaveu dels docents d'El Palau, Josep Lluís del Alcázar Fabregat, lamenta que les declaracions de Pla arribin ara. Ell va ser docent al centre durant 21 anys i era company dels denunciats. Ha adreçat una carta al regidor Xavier Pla, on li retreu que no hagués fet aquestes declaracions llavors:

"Hagués ajudat, com a mínim, a millorar la situació, i possiblement a obrir aquest espai que ell diu que va haver-hi, i que no va haver-hi, de buscar una solució d'un malentès que pogués haver passat."

El rebombori mediàtic, amb l'assenyalament amb noms i cognoms dels docents en determinats mitjans, continua tenint conseqüències, assegura Del Alcázar. "Qualsevol persona pot buscar informació d'aquest o aquell professor que li ha arribat i pot trobar imatges amb acusacions gravíssimes sobre ell, i continuen estant a l'accés de tothom", afirma.

El portaveu dels docents en el moment dels fets contradiu Pla i assegura que ni ell, ni la regidora d'Educació, ni l'alcalde no es van asseure mai a parlar amb els docents denunciats. Considera que que hi va haver una clara "instrumentalització" amb "un objectiu polític com és qüestionar l'escola catalana".

"Es van servir del Palau com en aquest moment s'estan servint de Canet, i demà, pot ser un altre", conclou Del Alcázar.


Aquesta és la carta oberta (clica a l'enllaç si no pots veure el document):

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OEducació CsSant Andreu de la Barca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut