Un projecte contra la soledat: alumnes d'ESO fan d'entrenadors personals d'avis

El projecte Presents del col·legi Salesians Rocafort de Barcelona guanya un Premi Aprenentatge Servei

RedaccióActualitzat

Adolescents que fan d'entrenadors personals als avis i àvies del barri de Sant Antoni. És la proposta del col·legi Salesians Rocafort de Barcelona per crear un vincle entre la gent gran del barri i els més joves.

El projecte que han batejat amb el nom de Presents ha guanyat un dels guardons de la cinquena edició dels Premis Aprenentatge Servei.

 

Aquest projecte es fa en col·laboració amb el CAP Manso i busca reduir el sedentarisme dels avis i les àvies del barri de Sant Antoni, un dels barris on l'envelliment és superior a la mitjana de Barcelona.

 

Units tot i la distància de l'edat

Un cop per setmana, els alumnes i els avis es reuneixen. Els joves ensenyen activitats als avis i les àvies, i els planifiquen deures per fer a casa. Maria Molina, de 87 anys i una de les participants del projecte, assegura que li ha anat molt bé fer els exercicis que li planifiquen els alumnes:

"Tinc els papers a casa penjats. No vol dir que els faci, però els tinc allà. Quan me'n recordo en faig algun."

 

Segons diu la metgessa de família i directora del CAP Manso, Ylenia García Navarro, aquest projecte es va engegar per intentar reduir el nombre elevat de persones que tenien un sentiment de soledat no desitjada:

"Quan vam començar a fer aquest projecte, la part física era només l'excusa, perquè en realitat darrere hi havia aquest objectiu de treballar la part més psicoafectiva de la gent gran."


Els efectes: reducció de l'ansietat

Els primers resultats del projecte Presents han comprovat que es redueix en un 10% l'ansietat entre els participants. La metgessa García Navarro assegura que el fet de reunir els joves amb la gent gran fa que es tornin a generar uns vincles que estan desapareixent a les societats més avançades.

"Bàsicament és tornar a recuperar els ancians de la tribu."

 

Tant Alejandro Ruiz, alumne de 3r d'ESO, i Maria Rosa Vives de 81 anys, tots dos participants del projecte, reconeixen haver creat un vincle més enllà de l'escola:

"Hem sortit diverses vegades, hem anat a menjar pizzes, un croissant, i les fotos d'estiu ens les hem traspassat."

 

El director de l'escola Salesians de Rocafort, Jordi Barberán, explica que, per fer el projecte els professors intenten treballar durant un curs perquè els alumnes tinguin una visió positiva de la tercera edat. És el tercer any que es fa.

Duant els tres primers mesos els estudiants fan formació amb geriatres, metges, i altres especialistes per tenir coneixements de la tercera edat i aprendre a relacionar-s'hi.

Entre les activitats que fan abans de conèixer els que seran els seus alumnes, els joves de l'escola es posen en la pell dels més grans caminant amb les cames lligades, traient-se els mitjons amb els braços lligats a la cadira i fent accions quotidianes amb taps a les orelles i els ull embenats.
 

 

L'objectiu: que els joves puguin entendre com viuen el dia a dia els avis i les àvies, i els puguin ajudar de la manera més afectiva possible.

 

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut