Hospital Verge de la Cinta de Tortosa
Hospital Verge de la Cinta de Tortosa
Tortosa

Un altre cas del brot de xarampió a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa

RedaccióActualitzat

L'Agència de Salut Pública de Catalunya confirma un nou cas del brot de xarampió a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa que eleva a onze les persones afectades per aquesta malaltia vírica. També s'han notificat dos casos sospitosos més i, per tant, ara són set les persones que estan pendents de confirmació d'analítica. A més, no es descarta la detecció d'algun altre cas en els pròxims dies.

El dia 24 d'abril es va confirmar aquest nou brot de xarampió entre el personal de l'hospital. Dels onze confirmats, sis són persones treballadores de l'hospital o d'empreses de serveis externs vinculades al centre mentre que els altres cinc són persones que han estat ateses al centre o han estat amb alguna de les sis persones anteriors.

Totes les persones afectades estan passant la malaltia sense complicacions i cap d'elles ha requerit atenció hospitalària. A tots els casos confirmats i als sospitosos, se'ls han prescrit mesures d'aïllament als seus domicilis fins a passar el període de transmissió de la malaltia.

S'ha enviat informació a tots els centres sanitaris, així com a les empreses vinculades amb l'hospital recordant el protocol a seguir per al personal sanitari. És molt important que el personal que treballa als centres sanitaris estigui correctament vacunat.

A Catalunya, qualsevol sospita de xarampió es notifica urgentment a la Sub-direcció general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública a través de la Xarxa de Vigilància Epidemiològica per dur a terme precoçment les actuacions de control corresponents i limitar l'aparició de casos secundaris mitjançant l'adopció de mesures preventives adequades, en concordança amb les directrius de l'Organització Mundial de la Salut.

Què és el xarampió?

El xarampió és una malaltia vírica aguda que es caracteritza per la presentació d'un quadre de febre alta, conjuntivitis, rinitis, tos i afectació de l'estat general, seguit d'una erupció vermellosa a la pell que comença al cap (darrere de les orelles) i es va estenent a la resta del cos, sense afectar el palmell de les mans ni la planta dels peus, i que apareix entre el tercer i el setè dia després de l'inici dels primers símptomes.

El xarampió és una malaltia molt contagiosa. El període de temps durant el qual els malalts poden contagiar altres persones va des d'uns 4 dies abans fins a 4 dies després de l'aparició de l'erupció a la pell.

Des del moment en què es produeix el contagi a una persona susceptible fins que apareixen els primers símptomes poden passar entre 7 i 21 dies, que és el període d'incubació de la malaltia.

El quadre dura aproximadament entre 7 i 10 dies i la major part dels pacients presenten una evolució favorable, sent la malaltia més greu en infants molt petits i en adults. A vegades poden presentar-se complicacions, més sovint otitis, pneumònia i encefalitis.

El xarampió és una malaltia que dona immunitat per a tota la vida però totes les persones que no l'han tingut ni han estat vacunades són susceptibles de contagiar-se. La mesura preventiva més eficaç és la vacunació amb vacuna triple vírica, inclosa al calendari de vacunacions sistemàtiques de Catalunya.

Encara que el nombre de casos de xarampió a Catalunya és molt baix, de vegades persones que venen d'altres països o viatgers que retornen de països on el xarampió és una malaltia epidèmica poden produir contagis en persones no vacunades, donant lloc a l'aparició de brots.

Des de l'Agència de Salut Pública de Catalunya es duen a terme les actuacions destinades a prevenir l'aparició de més casos i limitar l'extensió dels brots i es recorda a tota la població la importància de la vacunació, sobretot entre el personal sanitari.

Anar al contingut