Washington

Un informe reconeix que la reconstrucció de l'Iraq ha estat un fracàs de 100.000 milions de dòlars

El Pentàgon maquilla la situació de l'Iraq. Segons un informe oficial del govern dels Estats Units, els militars manipulaven la informació per fer veure que la seva gestió aconseguia progressos per al país. L'estudi, a més, reconeix que el projecte de reconstrucció de l'Iraq ha estat un fracàs, i que ha costat als Estats Units més de 100.000 milions de dòlars. Segons publica l'edició digital del diari "The New York Times", que ha tingut accés al document, l'administració de George Bush no ha seguit cap planificació en la reconstrucció de l'Iraq i el pressupost per reconstruir el país s'ha malversat.

Actualitzat
Per primera vegada, un informe oficial del govern nord-americà reconeix que el projecte de reconstrucció de l'Iraq ha estat un fracàs de més de 100.000 milions de dòlars. L'estudi no es queda només aquí i afegeix que el Pentàgon va maquillar les xifres que arribaven del país perquè semblés que estaven fent progressos.

L'informe, fet públic pel diari "The New York Times", cita unes afirmacions de l'exsecretari d'estat Colin Powell segons les quals el Departament de Defensa nord-americà inflava contínuament les xifres de soldats. Segons l'estudi, quan les xifres de la reconstrucció van començar a quedar-se estancades, especialment en la reorganització de l'exèrcit i la policia iraquianes, els militars van decidir inflar els progressos per emmascarar el fracàs.

El document, procedent de l'Oficina de l'Inspector General Especial per a la Reconstrucció de l'Iraq, encapçalada per Stuart Bowen, també recull els errors que es van cometre. Les diferències entre les diferents agències governamentals, la ignorància d'aspectes bàsics de la societat iraquiana i la inseguretat del país van ser les causes del fracàs, segons l'informe.

En les conclusions del text, s'assegura que cinc anys després de començar el seu projecte de reconstrucció a l'estranger més important des del Pla Marshall a Europa, al final de la Segona Guerra Mundial, el govern dels EUA no té ni les polítiques ni la capacitat tècnica ni l'estructura organitzativa necessàries per portar-lo a terme. Fins ara, els esforços només haurien servit per reconstruir poc més del que es va destrossar durant la invasió i el posterior saqueig.

L'informe, titulat "Lliçons dures: l'experiència de la reconstrucció iraquiana", l'ha elaborat l'oficina de Stuart Bowen, que ha visitat sovint l'Iraq, on manté un grup d'enginyers i auditors, sobre la base de més de 500 entrevistes i més de 600 inspeccions i investigacions.
Anar al contingut