Santiago de Xile

Un equip de metges xilens aconsegueix curar una nena que esternudava 12.000 cops al dia

"Un tic motivat per un problema emocional". Aquest és el diagnòstic que l'equip de metges de l'Hospital Clínic de la Universitat de Xile, a Santiago, ha fet d'un cas curiós. Fa dos mesos i mig, una nena d'onze anys va començar a esternudar sense parar, i des de llavor esternudava fins a 12.000 vegades al dia, és a dir, un cop cada tres segons. Una estranya malaltia que havia alterat completament la vida de la menor i de la seva família.

Actualitzat
Ayleen Cereceda és la nena d'onze anys xilena que fa poc més de dos mesos va començar a esternudar sense saber-ne els motius. És una malaltia poc freqüent de la qual només se n'han descrit quinze casos arreu del món.

Des de llavors, la menor esternudava fins a 12.000 cops al dia, és a dir, feia un esternut cada tres segons. Aquesta situació, que només parava mentre dormia, li havia provocat mal de coll i de panxa constants, i l'havia obligat a modificar completament el seu ritme de vida i el de la seva família.

Un veritable malson que gràcies a un equip de metges de l'Hospital Clínic de la Universitat de Xile, a la capital del país, s'ha acabat.

Un tic motivat per temes emocionals

Per aconseguir curar la malaltia, la nena va quedar en observació sota l'atenta mirada d'un equip multidisciplinari d'especialistes, entre els quals hi havia otorrinos, immunòlegs, neuròlegs, psiquiàtres i psicòlegs.

Després d'uns quants dies ingressada, els metges li van diagnosticar "un tic motivat per un tema emocional", la van tractar i finalment la nena es va curar.

Segons els especialistes, els tics són "un problema mixt en el qual influeixen factors d'ansietat, característiques de personalitat i alteracions de certs circuits neuronals", i la clau per curar-los és "l'acompanyament psicològic".

Malgrat que la nena ja s'ha curat, encara continuarà en tractament durant almenys sis mesos més.
Anar al contingut