Un diputat gal·lès porta al Parlament britànic el presumpte espionatge espanyol
El diputat del Plaid Cymru Hywel Williams, aquest dijous intervenint a Westminster
Londres

Un diputat gal·lès porta al Parlament britànic el presumpte espionatge espanyol

La denúncia de Hywel Williams pot convertir-se en una queixa per escrit de la mateixa Cambra dels Comuns a Espanya

RedaccióActualitzat

El diputat gal·lès Hywel Williams ha denunciat aquest dijous al Parlament britànic el presumpte espionatge de què ha estat objecte per part del govern espanyol.

Williams, diputat del partit nacionalista gal·lès Plaid Cymru, s'ha queixat de la "vigilància encoberta" que presumptament se li ha fet a ell i a altres polítics britànics.

Les proves d'aquesta vigilància a Williams serien els informes de l'ambaixada espanyola a Londres revelats en primícia per TV3 aquest dimarts.

Williams ha fet referència que aquests informes són part de la documentació que el govern espanyol ha adjuntat a la demanda al TSJC perquè faci tancar tres delegacions de la Generalitat:

"En base als documents portats pel govern espanyol a un tribunal de Barcelona, sembla que membres del Partit Conservador, del Partit Nacionalista Escocès i del Plaid Cymru d'aquesta cambra han estat subjectes d'una vigilància encoberta per agents d'aquest govern en relació amb les seves activitats com a membres del grup de suport a Catalunya, incloent-hi un acte de Josep Costa, vicepresident del Parlament de Catalunya."


Williams ha afegit que entre els altres parlamentaris britànics presumptament vigilats per Espanya hi ha la també diputada gal·lesa Elin Jones i la ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon.

El diputat també ha destacat que els informes acusen el mateix president de la Cambra dels Comuns, John Bercow, de "no ser imparcial" en el conflicte català:


La substituta de Bercow aquest dijous al capdavant del Parlament britànic, Eleanor Laing, ha considerat que la denúncia era molt seriosa.


Laing ha suggerit a Williams que la formuli per escrit al president de la cambra perquè li respongui també per escrit, una resposta que suposaria una queixa oficial a Espanya.

Informes valoratius

Els informes de l'ambaixada citen diverses vegades Williams, una d'elles en referència a l'acte al Parlament britànic del 7 de gener, en què va participar Josep Costa.

El relat de l'informe sobre aquest acte assegurava que entre els assistents, tots ells organitzadors i amics d'aquests, regnava el "desànim".

També afirmava que aquell dia Costa no havia aconseguit el que volia:

"Un dels objectius principals de Costa era ser rebut per alguna persona del Comitè d'Afers Exteriors del Parlament britànic, però no ho va aconseguir."

"Sí que va aconseguir fer-se una fotografia amb Lindsay Hoyle, "deputy speaker" del Parlament que, amb fidelitat a la hiperbolització ja característica del secessionisme, va ser presentada després com un acte "benvinguda" del "deputy speaker"."

Dimarts TV3 va detallar el contingut d'aquests informes, i aquest dimecres el govern de la Generalitat va reclamar la dimissió del ministre d'Exteriors en funcions, Josep Borrell.

Borrell ha contestat aquest dijous, assegurant que el seu ministeri "no té espies".

 

ARXIVAT A:
Procés catalàJosep BorrellEspionatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut