Un decebedor empat a zero entre Barça i Espanyol enterra les últimes esperances dels culers a la Lliga

Un decebedor i estèril empat a zero ha estat el resultat d'un dels pitjors derbis dels últims anys. Tant Barça com Espanyol han estat víctimes dels seus mals i ni l'un ni l'altre han estat capaços d'imposar el seu joc i superar el rival. Després d'una primera part per oblidar, Messi i Iniesta han revitalitzat el futbol dels blaugrana però el desencert d'Eto'o, Kameni i, en general, la falta de fluïdesa dels culers en els últims metres han enterrat les últimes esperances del Barça a la Lliga. I de pas no auguren un bon pressagi de cara la visita de dimecres del Manchester.

L'empat a zero aconseguit entre Barça i Espanyol ha estat tan trist com la trajectòria dels dos equips en aquesta segona volta. I malgrat la intranscendència del marcador final, la lectura final del resultat mereix dues visions ben oposades per a periquitos i culers. Per als blanc-i-blaus, el primer punt en els últims cinc partits és motiu d'alleujament tot i que, definitivament, Europa és una utopia. Com a mínim, no han rebut cap gol en la pròpia porteria. Per als blaugrana, en canvi, l'empat aguditza la crisi dels de Rijkaard -set punts de 24- i posa en perill la segona plaça del campionat. Això, per no parlar de la inseguretat que dóna el 0-0 de cara la visita del Manchester United.

I és que vist el futbol desplegat per tots dos equips n'hi ha per preocupar-se. La primera part ha estat una mostra evident de la inseguretat i la feblesa futbolística de tots dos conjunts. Les imprecisions, la lentitud, la falta de fluïdesa i la confusió en la construcció han dominat el joc del Barça i l'Espanyol en uns primers 45 minuts avorridíssims, a l'alçada del fluix nivell que actualment ofereixen culers i periquitos.

El pobre espectacle desplegat en aquest temps ha contagiat el tedi a tot el Camp Nou, que ha estat testimoni de l'angoixa i la poca confiança de què són víctimes els dos equips. Enmig de tants despropòsits, només alguna jugada aïllada de Gudjohnsen, Zambrotta o el sempre actiu Bojan ha portat el perill a la porteria de Kameni, però el camerunès o la falta de precisió dels blaugrana han evitat el gol culer. L'Espanyol, per la seva banda, ha continuat pecant d'una falta d'idees preocupant i no s'ha acostat amb claredat a la porteria de Valdés.

Messi i Iniesta canvien la cara del partit

A la represa, Rijkaard ha començat a pensar en el partit de Manchester i ha donat entrada a Messi i Iniesta per despertar l'enfrontament i, de pas, donar-los ritme de cara a les semis de Champions. L'aposta ha donat resultat i els primers compassos de la segona part han estat del Barça. L'argentí i el migcampista han dotat els locals d'una velocitat i un ritme llargament enyorats. En aquest context, Eto'o ha gaudit de tres bones oportunitats però aquest cop l'instint del camerunès no ha trobat recompensa.

Els periquitos, desapareguts i impotents, s'han limitat a resisitir les constants embestides culers. Però a l'hora de la veritat la fe i la voluntat dels blaugrana no han estat arguments per doblegar un gris Espanyol, entregat únicament al contraatac. Els de Valverde han donat per bo l'empat a zero i s'han limitat a defensar el marcador amb dents i ungles, desesperant un Barça impotent que, un cop més, molt però molt haurà de millorar per derrotar dimecres el Manchester United.