El cardenal Zen durant una pregària en protesta contra una llei el 2002
El cardenal Zen ha estat actiu en la defensa de les llibertats polítiques a Hong Kong
Honk Kong

Un cardenal de 90 anys i una estrella del pop, detinguts a Hong Kong per ajudar activistes

Diversos activistes han quedat en llibertat al cap d'unes hores, després de la queixa dels Estats Units i la "preocupació" del Vaticà

RedaccióActualitzat

El cardenal catòlic Joseph Zen, de 90 anys i bisbe emèrit de Hong Kong, i l'estrella del pop i militant LGTBIQ+ Denise Ho han quedat detinguts unes hores aquest dimecres a l'excolònia britànica per haver ajudat activistes prodemocràcia a les protestes del 2019.

La policia de Hong Kong els ha detingut juntament amb l'advocada Margaret NG i l'exmembre del Consell Legislatiu de Hong Kong Cyd Ho, segons ha informat el diari South China Morning Post.

Abans ja havia quedat arrestat l'acadèmic universitari Hui Po-keung, a l'aeroport de la ciutat, abans d'agafar un vol cap a Alemanya.
 

Acusats de col·laboració amb l'estranger

Als detinguts els han acusat de col·laboració amb forces estrangeres, per haver participat en un fons --el 612 Humanitarian Relief Fund, ja dissolt-- destinat a donar suport a persones sense recursos detingudes o ferides durant la revolta de fa tres anys, reprimida durament per la policia.

El fons es va crear el juny del 2019 i es va dissoldre l'estiu de l'any passat després de les crítiques que va rebre per part de mitjans de comunicació afins al govern xinès.

El delicte que se'ls imputa està recollit a la controvertida Llei de Seguretat Nacional que Pequín va imposar el juny del 2020 arran de les protestes del 2019, que van durar mesos i van ser cada vegada més virulentes.

La pena màxima prevista per aquesta normativa és la cadena perpètua. Al primer condemnat sota aquesta llei li van imposar una pena de 9 anys de presó per secessió i terrorisme, per haver envestit un grup de policies amb una moto.

Una de les detingudes, Cyd Ho, ja complia condemna per les protestes.

Un cop ha quedat en llibertat amb càrrecs, el cardenal ha saludat els periodistes que l'esperaven al carrer, sense fer declaracions, segons ha informat el col·lectiu Hong Kong Free Press (Hong Kong Premsa Lliure):

 

 

La Casa Blanca i el Vaticà es queixen

Un cop es va saber la detenció del cardenal Zen, els Estats Units i el Vaticà van aixecar la veu per demanar l'alliberament del religiós. Washington va instar la Xina i Hong Kong a "alliberar immediatament els detinguts i inculpats injustament, com el cardenal Joseph Zen", segons va afirmar la portaveu adjunta de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, durant una roda de premsa.

La Santa Seu va mostrar en un comunicat la "preocupació per la notícia de la detenció" de Zen i va afegir que en seguia l'evolució "amb extrema atenció".

Joseph Zen, bisbe emèrit de Hong Kong i cardenal, el 2019
Joseph Zen, bisbe emèrit de Hong Kong i cardenal, el 2019 (Wikimedia/NoJin)


El cardenal Zen, destacat prodemocràcia

Zen va ser bisbe de Hong Kong. Nomenat cardenal el 2006, es va jubilar al cap de tres anys. Va ser molt actiu durant les protestes antigovernamentals del 2019 i sempre s'ha caracteritzat per la defensa de les llibertats polítiques i les reformes democràtiques.

El prelat sempre s'ha pronunciat en contra de qualsevol acord entre l'Església catòlica i Pequín sobre el nomenament de bisbes xinesos, per la convicció que seria una traïció als membres perseguits de l'Església no oficial a la Xina.

Tot i que el Vaticà i la Xina van trencar les relacions diplomàtiques el 1951, un acord "provisional" històric del 2018 permet a Pequín intervenir-hi.

A Hong Kong, amb gairebé 7,5 milions d'habitants, hi viuen 400.000 catòlics.


Denise Ho, artista i militant homosexual

Coneguda també com a HOCC, Denise Ho és una cantant de música cantopop (música pop cantonesa) i rock, actriu i activista social de Hong Kong. Militant LGBTBIQ+, va ser dels primers artistes xinesos a anunciar que era homosexual, el 2012.

Denise Ho, sortint de comissaria després d'una detenció el 30 de desembre de 2021
Denise Ho, sortint de comissaria després d'una detenció el 30 de desembre del 2021 (Europa Press/Alex Chan Tsz Yuk)

Nascuda a Hong Kong el 1977, va emigrar amb la família a Mont-real, al Quebec, quan tenia 11 anys, i va començar la carrera musical el 1996. Compta amb una llarga discografia i la BBC la va destacar com a persona rellevant i influent de l'any pel seu activisme prodemocràcia a la Xina.  

 

ARXIVAT A:
XinaHong KongVaticà
Anar al contingut