Tong Ying-kit ha estat condemnat per secessió i terrorisme (Eddie Stringer/ZUMA Wire via Europa Press)
Hong Kong

Nou anys de presó per al primer condemnat sota la llei de seguretat de Hong Kong

Se li atribueixen els càrrecs de secessió i terrorisme per haver envestit un grup de policies amb una moto

Un jove cambrer de 24 anys, Tong Ying-kit, és el primer condemnat per la polèmica llei de seguretat nacional de Hong Kong. S'enfronta a nou anys de presó i se li atribueixen els càrrecs de secessió i terrorisme. Els fets van passar al juliol del 2020 i se l'acusa d'haver envestit un grup de policies amb la seva moto mentre onejava una bandera que portava el lema de les protestes del 2019: "Allibereu Hong Kong. La revolució dels nostres dies".

Tong Ying-kit ha estat sota custòdia des de la seva detenció i se li han denegat totes les peticions de llibertat sota fiança. Ell s'ha declarat innocent en tot moment.


Un judici contra un lema

El judici de Tong ha durat 15 dies i el focus s'ha posat sobretot en el significat del lema "Allibereu Hong Kong". L'acusació deia que l'eslògan proclamava la independència de Hong Kong, mentre que la defensa mantenia que el significat era molt més ambigu.

El jutge ha resolt que la frase era capaç d'incitar altres persones a la secessió i ha condemnat Tong. El judici no ha tingut jurat perquè, segons el Departament de Justícia de Hong Kong, "es temia per la seguretat personal dels membres del jurat i les seves famílies".


Protestes per la llei de seguretat nacional

A finals de juny del 2020 la Xina va aprovar la polèmica llei de seguretat nacional a Hong Kong. El text inclou supòsits tan amplis i inconcrets que permet jutjar tothom que participi en protestes, com les de l'estiu del 2019.

Els crítics consideren que suposa un cop mortal al règim "d'un país, dos sistemes". Tong va ser arrestat poques hores després que la llei de seguretat nacional entrés en vigor, i n'és el primer encausat.
 

La policia durant la vista judicial de Tong Ying-kit
La policia durant la vista judicial de Tong Ying-kit (Reuters/Tyrone Siu) (Reuters/Tyrone Siu)


Una sentència modèlica

La sentència és una mostra de com la justícia de Hong Kong interpreta la nova llei de seguretat nacional de Pequín i el veredicte marca el camí per interpretar futurs casos. Més de 100 persones han estat ddetingudes des que la llei va aprovar-se, el 2020.

Aquest mes de juny el diari "Apple Daily", amb vint-i-sis anys de vida, va haver de tancar forçosament perquè les autoritats xineses van congelar els seus actius financers en nom de la "seguretat nacional". Les autoritats de Hong Kong, sota la tutela de la Xina, van empresonar l'editor i el director del periòdic.
 


"Garantir l'estabilitat"

Pequín insisteix que la llei de seguretat nacional -impulsada després de les manifestacions pro democràcia del 2019- és necessària "per garantir l'estabilitat a la ciutat".

Segons Amnistia Internacional, la declaració de culpabilitat de Tong suposa "el principi de la fi de la llibertat d'expressió a Hong Kong".

 


Desenes de persones han acudit al tribunal de Hong Kong per escoltar la sentència. Una desena d'agents policials han envoltat el centre comercial on una multitud esperava la furgoneta que ha portat Tong a la presó.
 

Partidaris de Tong Ying-kit fan cua a l'alt tribunal de Hong Kong
Partidaris de Tong Ying-kit fan cua a l'alt tribunal de Hong Kong (Reuters/Tyrone Siu) (Reutes/Tyrone Siu)
ARXIVAT A:
Hong KongXina
Anar al contingut