107 contagis a l'Hospitalet posen en alerta la segona ciutat més poblada i la més densa
Una dona amb la compra i mascareta al barri de la Torrassa de l'Hospitalet (EFE/Toni Albir)
L'Hospitalet de Llobregat

107 contagis a l'Hospitalet posen en alerta la segona ciutat més poblada i la més densa

El Departament de Salut diu que les cadenes de transmissió estan controlades

RedaccióActualitzat

Els brots de coronavirus s'estenen pel país. L'últim, en la segona ciutat més gran en nombre d'habitants i de les més denses de Catalunya, l'Hospitalet de Llobregat. S'hi han registrat 107 casos positius aquesta darrera setmana. Aquest divendres s'informava de 31 casos al barri de la Torrassa, i avui s'ha informat que a tota la ciutat són el triple, segons ha explicat l'alcaldessa Núria Marín.

Al barri de la Torrassa, en la darrera setmana, s'ha passat de 4 casos als 31 actuals al barri. Són quatre brots familiars i 3 casos nous en una residència. També hi ha contagis als barris de Collblanc, Florida i algun cas al barri de Pubilla Cases. Tots quatre barris es concentren a la zona nord de la ciutat i coincideix amb el pas de la Línia 1 del metro.

 

L'alcaldessa Núria Marín ha atès aquest matí als mitjans per donar les dades dels brots
L'alcaldessa Núria Marín ha atès aquest matí als mitjans per donar les dades dels brots (ACN/Laura Fíguls)

L'alcaldessa de l'Hospitalet ha explicat que els casos "en principi provenen de nuclis familiars", tot i que afirma que no ha rebut gaire informació del departament de Salut. Assegura que divendres a la tarda va tenir coneixement del brot i ha demanat a la Generalitat tenir "la informació exhaustiva de qui són els afectats, on viuen i poder donar-los servei".

Segons el Departament de Salut, les cadenes de transmissió estan controlades.

Marín diu, però, que està "preocupada" per l'augment dels contagis. Demana a la població que s'extremin les mesures de seguretat i les precaucions d'higiene de mans, distància i mascareta.

 

Marín argumenta que el brot no és "com a la comarca de Segrià", però "és una mala notícia" que "preocupa", de manera que ha plantejat crear juntament amb la conselleria de Salut un comitè de seguiment del brot.

"Cal ser proactius. Estem envoltats de municipis. Cal prendre mesures per frenar-ho a l'Hospitalet, però la realitat és que hi ha un transport públic, unes relacions laborals, unes relacions d'oci...".

Marín ha avançat que des d'aquest dissabte al matí efectius de la Policia Local, de Protecció Civil, voluntaris i membres d'altres entitats s'han desplegat a la ciutat per informar de la situació.

"Anirem prenent les mesures necessàries"

 

La Guàrdia Urbana de l'Hospitalet de Llobregat fa controls de mascaretes a la plaça Espanyola
La Guàrdia Urbana de l'Hospitalet de Llobregat fa controls de mascaretes a la plaça Espanyola (ACN/Laura Fíguls)

La ciutat més densa d'Europa

L'Hospitalet del Llobregat és la ciutat més densa de Catalunya, amb 21.000 habitants per quilòmetre quadrat, 5.000 més que Barcelona, segons les dades de l'Idescat. En total, hi viuen vora 265.000 persones.

El 2016, un estudi de l'Eurostat també va situar la zona de frontera entre l'Hospitalet i Barcelona, com la de més densitat de població de tota la Unió Europea. En els barris afectats pels brots la densitat de població és superior als 54.000 habitants per quilòmetre quadrat, més que les zones més poblades de París.

 

El brot del barri de la Torrassa és el que més preocupa a l'Hospitalet
El brot del barri de la Torrassa és el que més preocupa a l'Hospitalet (EFE/Toni Albir)

L'estudi d'Eurostat també indica que l'àrea metropolitana de Barcelona és la sisena més poblada de la UE, per darrere de Londres, París, Madrid, la regió del Ruhr a Alemanya i Berlín.


El risc de rebrot a la regió sanitària

La situació a la regió sanitària metropolitana sud està encara dins del límit del risc de rebrot, però ha pujat en els últims dies.

 

 


Salut confia en el sistema de proves i seguiment de contactes per evitar que els brots vagin a més; però el sistema de rastrejadors posat en marxa genera dubtes i crítiques d'alguns experts, que el troben insuficient i poc eficaç.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut