Bandera de la República Àrab Saharaui Democràtica
Bandera de la República Àrab Saharaui Democràtica (Europa Press/Cedida pel Front Polisario)

Trump reconeix la sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental com a "única solució"

Per argumentar la decisió, el president sortint es remunta al reconeixement dels Estats Units per part del Marroc l'any 1777

RedaccióActualitzat

Donald Trump ha signat aquest dijous una declaració en què reconeix la sobirania marroquina del Sàhara Occidental. Sense donar més detalls, ha explicat en una piulada a Twitter que la proposta d'autonomia per al Sàhara que fa el Marroc és "seriosa, realista i creïble", i que és "l'única base per a una solució justa i duradora" al conflicte entre l'excolònia espanyola i el Marroc.


A canvi d'aquest reconeixement, el rei del Marroc ha acordat reprendre les relacions diplomàtiques amb Israel.

En un segon tuit, ha justificat l'anunci -contrari al pla de pau de les Nacions Unides, més conegut com a pla Baker- perquè el regne del Marroc va reconèixer la independència dels Estats Units ja l'any 1777.

Trump reconeix la sobirania marroquina del Sàhara Occidental (EFE/EPA/Oliver Contreras)

 "El Marroc va reconèixer els Estats Units el 1777. Per tant, és apropiat que reconeguem la seva sobirania sobre el Sàhara Occidental", ha escrit Trump.


La independència del Sàhara Occidental havia de votar-se el 1970, segons una resolució de Nacions Unides, però l'ocupació marroquina de la meitat del territori, cinc anys després, va obrir un conflicte amb el moviment d'alliberament del Front Polisario.

Recentment hi ha hagut enfrontaments entre l'exèrcit marroquí i el Polisario, al pas fronterer de Guerguerat, entre el Sàhara i Mauritània.

 


L'ONU manté posicions, el Front Polisario ho condemna

El secretari general de l'ONU, António Guterres, a través del seu portaveu, ha assegurat que la seva posició es manté sense canvis. "Segueix convençut que una solució és possible per a la qüestió del Sàhara Occidental i que està en consonància amb les resolucions rellevants del Consell de Seguretat", ha sostingut.

El representant del Front Polisario a l'ONU, Sidi Omar, ha assegurat que aquest moviment demostra que el règim del Marroc està disposat a "vendre la seva ànima" per mantenir "l'ocupació il·legal" de parts del Sàhara Occidental.


El representant saharaui a la Unió Europea, Oubi Bachir, ha assegurat a l'Agència Efe que la resolució firmada pel mandatari nord-americà no canvia la naturalesa jurídica i històrica del Sàhara Occidental i ha assegurat que la República Àrab Saharaui Democràtica (RASD) intensificarà la seva lluita a favor de la independència.

Simpatitzants del Front Polisari en un camp de refugiats saharians a Rabuni, Argèlia (EFE/Javier Martín)
Simpatitzants del Front Polisario en un camp de refugiats saharians a Rabuni, Algèria (EFE/Javier Martín)


Marroc normalitza llaços amb Israel

El Marroc serà el quart país que aquest any ha normalitzat relacions diplomàtiques amb Israel, després dels Emirats Àrabs Units, Bahrain i el Sudan. Tots ells amb el patrocini del president dels Estats Units, Donald Trump. Prèviament ho havien fet Egipte i Jordània.


Trump i el rei Mohamed VI han convingut obrir els vols directes entre el Marroc i Israel, així com reobrir les oficines que hi havia fins a l'any 2002.

ARXIVAT A:
Sàhara OccidentalMarrocTrump Estats Units
Anar al contingut