Trump i Netanyahu, en una imatge del mes de gener a la Casa Blanca
Trump i Netanyahu, en una imatge del mes de gener a la Casa Blanca (Reuters / Brendan McDermid)

Acord de pau entre Israel i els Emirats Àrabs per aturar l'annexió de zones de Cisjordània

Donald Trump anuncia l'acord "històric", que converteix els Emirats Àrabs en el tercer país àrab que estableix relacions diplomàtiques amb Israel, després d'Egipte i Jordània

Actualitzat

Els Emirats Àrabs Units i Israel han firmat un "acord de pau històric" a través del qual Jerusalem es compromet a paralitzar l'annexió de territoris palestins de Cisjordània.

L'acord l'ha anunciat el president dels Estats Units, Donald Trump, aquest dijous a la tarda.

 

 

Trump rep aplaudiments dels seus col·laboradors després d'anunciar l'acord de pau entre Israel i els Emirats Àrabs
Trump rep els aplaudiments dels seus col·laboradors després d'anunciar l'acord de pau entre Israel i els Emirats Àrabs (Reuters / Kevin Lamarque)

Poc després, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha dit que avui és "un dia històric".

 

Acord de pau anunciat per Donald Trump entre Israel i els Emirats Àrabs per aturar l'annexió de zones de Cisjordània (EFE/EPA/Doug Mills/Pool)

 

"El president Donald Trump, el primer ministre Benjamin Netanyahu d'Israel i el xeic Mohamed bin Zayed, príncep hereu d'Abu Dhabi i vicecomandant suprem dels Emirats Àrabs Units, han conversat avui i han acordat la completa normalització de les relacions entre Israel i els Emirats Àrabs Units", assenyala el text difós per Trump.

La nota agrega que, com a resultat de l'assoliment diplomàtic i a petició de Trump, amb el suport dels Emirats Àrabs Units, "Israel suspendrà declarar la sobirania sobre àrees destacades en la Visió per la Pau del president i enfocarà els seus esforços ara a expandir llaços amb altres països en el món àrab i islàmic".

L'anomenada Visió per la Pau és el pla presentat per l'administració Trump, elaborat pel seu gendre i assessor, Jared Kushner, que dona llum verda a Israel perquè annexioni parts de Cisjordània.

En aquest sentit, el comunicat recorda la presència de l'ambaixador dels Emirats a la Casa Blanca durant la presentació d'aquesta proposta el mes de gener passat.

Les delegacions d'Israel i els Emirats Àrabs Units es reuniran en les pròximes setmanes per firmar acords bilaterals en matèria d'inversions, turisme, vols directes, seguretat, telecomunicacions, tecnologia, energia, atenció sanitària, cultura i medi ambient.

Dins dels pactes destaca "l'establiment d'ambaixades recíproques".


A més, els Emirats i Israel "expandiran immediatament i acceleraran la cooperació respecte al tractament i el desenvolupament de la vacuna contra el coronavirus".

"Treballant junts, aquestes esforços ajudaran a salvar vides musulmanes, jueves, cristianes a la regió", diu el text.

Preguntat sobre la conversació amb Netanyahu i Bin Zeyed, Trump ha respost als periodistes al Despatx Oval: "Ha estat com l'amor." No obstant, ha afirmat que la situació era tensa quan ell va arribar a la Casa Blanca, però que ara ho és menys.

Israel ha apropat posicions els últims temps amb estats del Golf com l'Aràbia Saudita, Bahrain o els Emirats.


Posició de Palestina

La dirigent palestina Hanan Ashrawi, membre del Comitè Executiu de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina, ha acusat els Emirats Àrabs de "normalitzar" les relacions amb l'Estat d'Israel, a qui ha criticat que s'hagi "recompensat per no declarar obertament què ha estat fent a Palestina il·legalment i persistentment des del principi de l'ocupació":

 

 

El moviment islamista palestí Hamas, que controla la Franja de Gaza, ha rebutjat també l'acord i ha assegurat que "no serveix en absolut a la causa palestina". Així ho ha dit el portaveu de Hamas, Hazem Qassem:

"Això encoratja l'ocupació (d'Israel) a continuar negant els drets del nostre poble palestí i a augmentar les seves agressions contra nosaltres."

ARXIVAT A:
IsraelPròxim Orient Trump
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut