Acusacions de Trump contra el govern de Merkel (EFE)
Acusacions de Trump contra el govern de Merkel (EFE)
Brussel·les

Trump acusa Alemanya de ser presonera de Rússia per la seva dependència energètica

Trump escalfa encara més la cimera de l'OTAN després d'haver dit que "potser serà més fàcil" reunir-se amb Putin dilluns que amb l'Aliança Atlàntica

RedaccióActualitzat

Donald Trump intensifica les crítiques als aliats el dia que comença la cimera de l'OTAN, que es preveu tensa i imprevisible. El president dels Estats Units centra sobretot els retrets a Alemanya per no destinar prou diners a defensa. I va més enllà: retreu al govern de Merkel ser "presoner" de Rússia per la dependència energètica. Trump ho ha dit en una conversa amb el secretari general de l'Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg.

"Alemanya està totalment controlada per Rússia. Obté entre el 60% i el 70% de la seva energia de Rússia. Si em diu que això és apropiat, jo crec que no. És molt dolent per a l'OTAN i crec que no hauria de passar. N'hem de parlar amb Alemanya. A sobre, pel que fa al pressupost, Alemanya només paga una mica més de l'1% [de la despesa del PIB de l'Aliança Atlàntica]."

És molt trist que Alemanya tanqui un acord massiu per comprar petroli i gas a Rússia quan se suposa que vostè els hauria de protegir de Rússia. Alemanya va i paga milers i milers de milions de dòlars cada any a Rússia. Resulta que protegim Alemanya, França i tots aquests països mentre molts d'aquests països acorden amb Rússia fer un gasoducte i paguen milers de milions de dòlars a les seves arques.

Concretament, es refereix al projecte de gasoducte Nord Stream II, que connectarà directament Rússia i Alemanya.

Més conciliador ha estat Stoltenberg. Fins i tot ha fet broma sobre l'esmorzar que han pres:

"Un excel·lent suc de taronja, torrades i macedònia... pagat pels Estats Units"

Ja més seriosament, Stoltenberg ha dit que a l'Aliança Atlàntica no li correspon decidir sobre la construcció d'aquest gasoducte:

"A Alemanya hi ha diferents opinions sobre el gasoducte Nord Stream II, això ja se sap, però no depèn de l'OTAN decidir. És una decisió nacional. Està fora del marc de l'OTAN.

Stoltenberg ha puntualitzat, però, que l'organització també aborda aquest tipus d'assumptes perquè "entén que hi ha una relació entre l'energia i els temes de seguretat."

 

 

Les despeses de l'OTAN

Trump demana als socis de l'OTAN que compleixin l'objectiu de despesa del 2% del PIB en Defensa, que aquest any compliran 8 dels 29 aliats. L'objectiu de l'Aliança Atlàntica és per al 2024, però el president nord-americà vol que s'avanci. Donald Trump no està content amb la manera com es paga la defensa comuna, perquè considera que els nord-americans paguen massa i els socis estan incomplint les inversions militars acordades.

"Aportem el 70% del pressupost de l'OTAN. I, francament, els ajuda més a ells que a nosaltres. Ja veurem què passa."

La Unió Europea, cansada de les crítiques reiterades de Trump, li va retreure que la solidaritat és més important que els diners i el va avisar d'un possible aïllament. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, li fa aquesta reflexió:

"Estimada Amèrica: valora els teus aliats. Al cap i a la fi, tampoc no en tens tants."

El president espanyol, Pedro Sánchez, que assisteix per primera vegada a una cimera de l'OTAN, ja va anunciar que no veu el 2% com una prioritat i situa els objectius en els fronts comuns per a la pau. De fet, la majoria de governs europeus entenen les queixes de Trump, però discrepen de les formes que mostra el mandatari nord-americà.

Acostament de Trump a Putin

Brussel·les, on avui i demà es fa la cimera, és la primera escala d'una gira europea d'una setmana que farà el president dels Estats Units.

Aquest dimarts al vespre, Trump ja va escalfar l'ambient criticant els països membres de l'OTAN i mostrant-se esperançat amb la seva trobada amb Putin, dilluns que ve a Hèlsinki. El mandatari nord-americà va assegurar que està més còmode amb l'antic enemic de la guerra freda que no pas amb els socis de l'OTAN, l'aliança que justament va néixer per contrarestar la Unió Soviètica. S'hi va referir aquest dimarts al vespre poc abans d'embarcar a l'Air Force One per anar a la capital belga:

"Tindré [en aquest viatge] la cimera de l'OTAN, tindré el Regne Unit, que viu certs problemes, i tindré Putin. Francament, potser Putin serà el més fàcil de tots. Qui ho hauria dit?"

 

ARXIVAT A:
Trump Estats UnitsUnió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut