Washington

Trump i Juncker anuncien un acord per evitar la guerra comercial dels EUA i la UE

Els dos mandataris es comprometen a rebaixar els aranzels progressivament fins a eliminar-los

RedaccióActualitzat

La Unió Europea i els Estats Units han arribat a un acord per tancar la disputa comercial actual i començar una nova fase, una nova etapa en què es reduirien els aranzels imposats a diversos sectors econòmics, fins a arribar a eliminar-los.

L'anunci l'han fet el president dels Estats Units, Donald Trump, i el president de la Unió Europea, Jean-Claude Juncker, en una roda de premsa conjunta a la Casa Blanca, on s'havien reunit durant unes dues hores i mitja.

La compareixença dels dos mandataris davant dels mitjans d'informació no estava prevista, i que la fessin és una mostra que sortien satisfets de la trobada, perquè han aconseguit aturar un conflicte que amenaçava l'economia mundial i estava destruint una aliança de 80 anys.

Recentment, fins i tot, Trump havia dit que "La Unió Europea és, ara, un enemic dels Estats Units".

 

Aquest dimecres, en canvi, el seu discurs ha fet un gir.

"Avui és un gran dia per al comerç lliure i just. Un gran dia."

Juncker també ha celebrat l'acord.

"Avui hem arribat a un acord. Hem identificat les àrees en què podem treballar plegats. I treballar per l'eliminació total d'aranzels per als béns industrials, que era el que volia."

El president nord-americà ha explicat que la UE començarà a importar soja "especialment del mitjà oest" a la UE, així com gas natural líquid per "diversificar" les seves fonts energètiques. També que reduirà alguns dels aranzels industrials i a productes agrícoles, químics i farmacèutics nord-americans.

Juncker ha assegurat que el pacte estableix la "resolució" per part dels EUA dels aranzels a l'acer i l'alumini europeus, imposada per Trump, que van desencadenar l'escalada comercial entre Brussel·les i Washington, ja que Europa va respondre amb la mateixa moneda penalitzant econòmicament diversos productes nord-americans, com motocicletes i pantalons texans. I la retirada, per ara, de l'amenaça de nous aranzels als cotxes europeus.

L'entesa és molt genèrica i ara s'haurà de traduir en unes negociacions concretes de final incert. Però com a mínim, se n'han pactat les bases.

 

Després de marxar de la Casa Blanca, el president de la Comissió Europea ha dit en un centre d'estudis de Washington que l'acord aconseguit és un bon acord que remarca "l'especial" aliança entre els Estats Units i la Unió Europea. A més, ha recordat que els seus intercanvis suposen la meitat del comerç global.

ARXIVAT A:
Estats UnitsUnió EuropeaTrump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut