Xavier Trias, Jaume Collboni, Ada Colau i Ernest Maragall
Els líders de les quatre forces més votades hauran d'asseure's a negociar
ELECCIONS MUNICIPALS A BARCELONA

Trias, convençut que serà l'alcalde de Barcelona, però Maragall pot ser clau

Els resultats de les eleccions municipals a Barcelona permeten fer diverses sumes per investir el nou alcalde

Paula Florit GomilaActualitzat

La victòria de Xavier Trias a Barcelona, contra el que deien la majoria de les enquestes, no garanteix que torni a ser l'alcalde de la ciutat. Els 11 regidors que suma la llista Trias per Barcelona la situen com a primera força, però hi ha una alternativa possible i el PSC i els Comuns --amb 10 i 9 regidors, respectivament-- ja han deixat clar que volen explorar-la.

"Alcalde és la persona que aconsegueix 21 regidors o la que ha guanyat les eleccions i ningú en suma 21", ha dit Trias aquest dilluns a "Els matins" de TV3. I, d'entrada, es dedicarà a sumar els 21 regidors que marquen la majoria absoluta a l'Ajuntament de Barcelona: "El que farem és seure amb socialistes i amb Esquerra per parlar-ne i veure quines solucions hi ha, entenent que la gent demana un canvi i que farem un canvi."

"N'hem de parlar amb calma, però és necessari que l'Ajuntament de Barcelona tingui un govern fort, que sigui capaç de prendre decisions i fer que les coses funcionin bé", ha afegit.


Jaume Collboni no renuncia a res. Així ho va afirmar a ahir a la mitjanit, quan --després d'un recompte d'infart-- es confirmava la segona posició per al PSC, amb només 141 vots més que Barcelona en Comú. "Tenim el deure d'obrir una nova etapa", va assegurar.

Salvador Illa hi ha insistit aquest dilluns: "No hem de descartar res." "Haurem de veure com es tradueixen uns resultats molt renyits, perquè no hi ha cap força política que tingui per si mateixa capacitat per governar en solitari", ha afirmat el primer secretari del PSC, que diu que, en tot cas, vol un govern "estable i progressista".

Ada Colau va ser clara: "Les forces progressistes sumem 24 regidors" Aquest matí, a TV3, Jordi Martí Grau, el número dos de la candidatura, afegia: "Fins ara hem tingut un govern de 18 regidors --els que van sumar els Comuns i el PSC el 2019-- i ara les mateixes dues forces polítiques han obtingut 19 regidors, amb una distribució diferent; i, a més, ERC donaria per fer la majoria absoluta al plenari."

"Si hi ha una possibilitat de govern progressista i d'esquerres, s'ha d'explorar", ha conclòs qui ha estat sisè tinent d'alcalde en aquesta entrevista que pots recuperar aquí:


"No tenim cap interès d'oferir l'alcaldia a Collboni"

La clau de les negociacions la té Esquerra, que ha obtingut 5 regidors. "La sabrem utilitzar", ha dit Ernest Maragall a "Els matins". El líder dels republicans a Barcelona no ha estat taxatiu a l'hora de valorar possibles aliances: "Haurem d'entrar en els continguts de qualsevol acord."

"Trias és el guanyador i, per tant, és a ell a qui li toca prendre la iniciativa", ha dit Maragall. "Vam quedar que ens veuríem, i som aquí, disposats a assumir la responsabilitat que ens ha donat la ciutadania, que és la que és, però que pot ser decisiva o fins i tot definitiva".

Després que el 2019 ERC guanyés les eleccions, però es quedés sense l'alcaldia, Maragall ha declarat: "Em sembla que ser la força més votada té un caràcter definitori en unes eleccions locals". Ara bé, ha continuat: "A partir d'aquí, és obvi que hi ha alternatives, sempre que estiguin basades en una determinada coherència i legitimitat."

Oriol Junqueras, després de l'executiva del partit aquest dilluns, ha subratllat que prioritzaran els pactes independentistes. Però ha volgut deixar clar que no té intenció de fer alcalde Collboni: "No tenim cap interès ni cap voluntat d'oferir l'alcaldia de Barcelona al PSC".


La data límit per saber si Trias recupera l'alcaldia, que ja va tenir entre el 2011 i el 2015, és el 17 de juny, quan s'han de constituir els ajuntaments.

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023Ajuntament de Barcelona
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut