Xavier Trias celebrant la victòria a les eleccions municipals de Barcelona, amb la cúpula de Junts al seu voltant des del faristol de la seu de la c…
Xavier Trias ha celebrat la victòria a les eleccions municipals de Barcelona (EFE/Toni Albir)

Resultats a Barcelona: Trias guanya i Collboni supera Colau per 141 vots

Maragall se situa en la quarta posició, el PP obté 4 regidors i Vox entra amb 2

Paula Florit GomilaActualitzat

Xavier Trias ha guanyat les eleccions municipals a Barcelona. Trias per Barcelona passa a ser la primera força a l'Ajuntament, amb 11 regidors i més del 22% dels vots. Fa quatre anys, Junts va ser la cinquena.

"Vaig dir que em presentava per guanyar les eleccions i per ser alcalde de Barcelona i seré alcalde de Barcelona", ha dit Trias des de la seu del partit, minuts abans de les 11 de la nit. "Seré un alcalde que col·laborarà estretament amb tothom. I farem una Barcelona millor", ha afegit.

Poc després, en declaracions a TV3, el guanyador de les eleccions ha assegurat: "Haurem de buscar col·laboracions per poder governar." I a la pregunta de quins pactes podria fer, ha respost: "Només s'ha de fer aritmètica. Ens hem d'asseure, parlar i veure com van les coses."

 

"El PSC no renuncia a res"

Després d'una lluita frec a frec des del primer minut de l'escrutini, Jaume Collboni s'ha situat segon, davant d'Ada Colau. El PSC, amb un 19,79% dels vots, ha obtingut 10 regidors, 2 més dels que va sumar fa quatre anys. Barcelona en Comú en té 9, un menys que el 2019, amb el 19,77% dels vots. De fet, els han separat només 141 vots.

"Barcelona ha votat iniciar una nova etapa i ha votat progressista", ha dit Collboni, entre crits d'"alcalde". "Tenim el deure d'obrir una nova etapa" i "el PSC no renuncia a res, perquè els millors anys de Barcelona estan per venir i nosaltres ho farem possible", ha afegit, definint-se com "la primera força progressista de Barcelona".

Jaume Collboni amb Salvador Illa celebren els resultats electorals
Jaume Collboni ha celebrat la segona posició (EFE / Alejandro García)

Colau: "Les forces progressistes sumem 24"

També Ada Colau ha estat corejada amb crits d'"alcaldessa". Ha dit que "ha estat un orgull" ser-ho durant vuit anys: "Hem transformat aquesta ciutat, que avui és més verda, més saludable, més feminista i més diversa, i això ningú ho podrà aturar."

Alhora, no ha donat per fet que Trias sigui el nou alcalde. "Aquesta és una ciutat progressista que necessita governs progressistes. I és cert que Trias ha quedat primer, però només amb 11 regidors i regidores. I les forces progressistes en sumem 24", ha dit referint-se a la suma de comuns, PSC i ERC. De fet, els ha interpel·lat directament a negociar a partir de dilluns mateix.

Ada Colau al faristol de Barcelona en Comú valorant els resultats de les eleccions a Barcelona
Colau aposta per un pacte amb el PSC i ERC (ACN / Jordi Borràs)

Maragall: "Em toca posar-me a disposició de la ciutat"

ERC, amb Ernest Maragall, ha obtingut 5 regidors, la meitat dels que va obtenir el 2019. "No hem aconseguit ser l'alternativa progressista que volíem", ha dit Maragall. Ha apuntat que és Trias qui ha de "prendre la iniciativa" per formar govern, però ha afegit: "El que em toca és posar-me a disposició de la ciutat i del que acabi sent la voluntat per construir el govern estable que Barcelona necessita."

El PP, amb Daniel Sirera, duplica regidors i passa de 2 a 4; i Vox, liderat per Gonzalo de Oro, entra per primer cop al consistori barceloní, amb 2 regidors.

La CUP, Ciutadans i Valents --successors de la candidatura Barcelona pel Canvi de Manuel Valls-- queden fora de l'Ajuntament de la capital catalana.

Ernest Maragall valorant els resultats electorals de Barcelona amb Junqueras i Aragonès
Ernest Maragall ha valorat els resultats electorals de Barcelona amb Junqueras i Aragonès (EFE / Marta Pérez)

Qui ha guanyat en cada districte de Barcelona?

Per districtes, Trias s'ha imposat en quatre. Són Sarrià-Sant Gervasi --fa quatre anys hi va guanyar Ciutadans--, les Corts, Gràcia i l'Eixample -- a tots tres districtes, el 2019 hi va guanyar ERC.

El PSC ha guanyat també en quatre districtes, que són Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí. Fa quatre anys, només es va imposar en un districte, a Nou Barris. Als altres tres, Barcelona en Comú va ser el partit guanyador.

En aquestes municipals, Ada Colau s'ha imposat en dos districtes, on ja ho va fer el 2019: Sants-Montjuïc i Ciutat Vella.

 

La victòria de Trias, que va assumir el lideratge de la candidatura després de la renúncia d'Elsa Artadi a Junts, no vol dir que necessàriament es converteixi en el nou alcalde de Barcelona, com ell mateix ha reconegut.

Després d'aquesta nit, tot dependrà dels pactes, dels suports i dels vetos que uns i altres rebin de la resta de partits. I Trias necessitarà pactar.

Això sí, si cap candidat obté el suport d'almenys 21 regidors, l'alcaldia serà per a ell, com a cap de llista de la formació més votada. Si això passés, hauria de governar en minoria, almenys d'entrada.

Hi ha temps fins al 17 de juny.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Ajuntament de BarcelonaEleccions municipals 2023
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut