Imatge de l'accés a la residència geriàtrica Santa Oliva d'Olesa de Montserrat (ACN / Àlex Recolons)
Imatge de l'accés a la residència geriàtrica Santa Oliva d'Olesa de Montserrat (ACN / Àlex Recolons)

Traslladen els casos de morts d'ancians en residències a les fiscalies provincials

La Fiscalia General de l'Estat arxiva les diligències que va iniciar d'urgència a l'inici de la crisi del coronavirus als geriàtrics

Actualitzat

La Fiscalia General de l'Estat arxiva la investigació de la mort d'ancians en residències geriàtriques de tot Espanya i trasllada els casos a les respectives fiscalies territorials de les comunitats autònomes.

Una decisió que s'ha pres per evitar duplicitat d'actuacions. A Catalunya, la Fiscalia Superior ja va obrir la setmana passada la investigació per la mort de 22 persones a dues residències de gent gran, de Capellades i d'Olesa de Montserrat. 

La fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, ha decretat l'arxivament de les diligències que es van iniciar el  23 de març quan l'exèrcit va trobar ancians morts al seu llit en residències de Madrid.

La fiscalia del Tribunal Suprem, que va centralitzar la informació derivada de la intervenció de la Unitat Militar d'Emergències, UME, durant els primers moments de la crisi a les residències de l'estat espanyol, ara ha derivat els casos a les fiscalies provincials perquè són les "úniques competents territorialment per a qualsevol presa de decisions en relació amb la investigació dels fets que poguessin tenir una eventual rellevància penal".

Residència de Capellades
Façana de la residència de Capellades (CCMA)

Poca concreció dels fets

El decret argumenta que el motiu de les diligències era "aplegar informació urgent i centralitzada en relació amb els fets coneguts a través d'una informació periodística difosa per l'emissora de ràdio Cadena Ser" en què es feia referència al fet que, en algunes residències de gent gran, membres de l'exèrcit o de l'UME "havien detectat l'existència de persones grans, algunes malaltes, vivint en molt males condicions de salubritat".
L'escrit de la fiscalia afegeix que la informació arribava "fins i tot a afirmar, citant fonts de Defensa, que hi ha escenes duríssimes en algunes residències, de gent gran morta als seus llits i el personal desaparegut". També diu que la informació "no concretava, ni mínimament, la ubicació de les residències de gent gran on s'haurien produït els fets".
 

Diligències obertes a Valldolid i Manresa

La instrucció oberta pel fiscal del Tribunal Suprem es va fer per aconseguir la "urgent obtenció i centralització de la informació que es pogués obtenir en la fase embrionària de la investigació".

Ara, les diligències d'investigació s'han obert a les fiscalies provincials de Castella i Lleó i Catalunya, com les de Valladolid i Manresa, "perquè són competents per investigar l'eventual rellevància penal de determinats fets, una vegada s'ha pogut precisar on han passat".

Per aquest motiu les diligències de la Fiscalia General de l'Estat "han de ser arxivades sense prejudici de mantenir d'ara endavant i amb les fiscalies territorials investigadores el canal de comunicació previst", conclou l'escrit.

ARXIVAT A:
Coronavirus Judicial
Anar al contingut