Efectius de la Unitat Militar d'Emergències fent desinfecció en una residència de Galícia (EFE/Brais Lorenzo)
Efectius de la Unitat Militar d'Emergències fent desinfecció en una residència de Galícia (EFE/Brais Lorenzo)

Coronavirus: l'exèrcit troba avis morts al seu llit en residències

La ministra de Defensa, Margarita Robles, avisa que seran "implacables i contundents" amb aquesta mena d'accions

RedaccióActualitzat

L'exèrcit ha trobat, en residències per a gent gran, ancians morts al llit. La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha confirmat els fets en una entrevista a Telecinco i ha advertit que seran "implacables i contundents" davant d'aquesta mena d'accions, en plena pandèmia de la Covid-19:

"L'exèrcit ha pogut veure ancians, grans, absolutament abandonats, quan no morts al llit. En això serem implacables."

Robles ha alertat els responsables de residències que aquest és "un missatge molt contundent a tenir en compte".

Segons fonts militars que cita l'agència Europa Press, les forces armades s'han trobat amb almenys dos casos d'ancians morts al llit. La Fiscalia ha dit que ho investigarà.

Què diu el sector de la dependència

Empresaris del sector de la dependència han defensat la feina que es fa a les residències. "En la immensa majoria de casos, un 95%, s'està actuant molt bé", ha argumentat el secretari general de l'Associació d'Empreses de Serveis per a la Dependència, Jesús Cubero. Per ell, la possible explicació és que s'esperés un servei funerari, que a Madrid està col·lapsat:

"L'únic que se m'acut que pot haver estat és que tinguessin cadàvers d'alguna persona morta i que estiguessin esperant que la funerària arribés."

De tota manera, ha admès que "no hi ha excusa" perquè passi això i que, en el cas d'haver actuat malament, caldrà aplicar sancions.

També el president de la Federació Empresarial de la Dependència, Ignacio Fernández-Cid, ha defensat la tasca de les residències i els problemes del context actual. "En moltes ocasions fem derivacions hospitalàries i no ens ho deixen fer", s'ha lamentat, alhora que ha demanat que "caigui tot el pes de la justícia" a qui hagi actuat malament:

"Això no els eximeix de responsabilitat. El més lògic seria ubicar-los en alguna habitació lliure o en una sala mortuòria."

Tots dos han reclamat més test del coronavirus i material de protecció.


L'exèrcit fa desinfecció i trasllats

Militars de l'UME desinfecten una residència de gent gran on s'han detectat casos de Covid-19
Militars de l'UME desinfecten una residència de gent gran on s'han detectat casos de Covid-19 (EFE/Brais Lorenzo)


En els dos últims dies, l'exèrcit ha intensificat la presència a les residències, els llocs de més risc pel coronavirus, per la concentració de gent vulnerable i amb necessitat d'atencions que requereixen un contacte estret.

Les forces armades han fet tasques de desinfecció en centres de la comunitat de Madrid i també van assumir el trasllat de cadàvers a crematoris i cementiris.

A més, diumenge es va decidir que podrien actuar a qualsevol residència on fos necessari, tant per valorar la situació dels pacients com per ajudar en la prevenció o desinfectar els centres. Aquest diumenge, més de 2.800 efectius de l'exèrcit van actuar en 129 municipis, desplegant campaments o fent les tasques esmentades. Aquest dilluns, la Guàrdia Reial s'ha afegit als més de 2.500 militars que han actuat en 149 localitats.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutExèrcit espanyol
Anar al contingut