València

Tot els partits, inclòs el PP, insten Barberá a deixar l'escó "per salvaguardar la dignitat dels valencians"

La resolució no força la renúncia de l'exalcaldessa, perquè el seu mandat no acaba fins al maig del 2019 i no hi ha cap mecanisme jurídic per destituir-la

RedaccióActualitzat

Les Corts Valencianes han aprovat aquest dijous una resolució perquè Rita Barberá abandoni l'acta de senadora de representació territorial  "salvaguardar la dignitat de la representació dels valencians i valencianes". La proposta per tirar endavant la votació la van signar aquest dimecres els socialistes valencians i Compromís, i s'hi han afegit també Ciutadans, Podem i el mateix PP valencià, que fa poc més d'un any va proposar Barberá com a senadora. La resolució ha estat aprovada per unanimitat.

Això passa després que aquest dimecres l'exalcaldessa i actual senadora ha estat la protagonista absent del primer debat de política general a les Corts Valencianes sota la presidència al govern de Ximo Puig. Que Barberá no vulgui dimitir com a senadora no ha agradat ni al PP ni a la resta dels grups amb representació a les Corts. 

Senadora fins al maig del 2019

Enric Morera, president de les Corts Valencianes, ha explicat aquest dijous a "El matí de Catalunya Ràdio" que Barberá pot mantenir-se a l'escó fins a la primavera del 2019, perquè és senadora per designació autonòmica d'unes Corts que fa només un any i pocs mesos que es van constituir.

Morera s'ha lamentat que no hi hagi cap mecanisme jurídic que pugui forçar la destitució de Barberá, però s'ha mostrat confiat que la pressió política pot aconseguir-ho, i la resolució que s'ha votat aquest dijous és un pas en aquest sentit:

"Jurídicament ella podria mantenir-se al Senat com si no passés res, i això és el que hem d'evitar. En aquests moments Rita Barberá no representa, com a senadora territorial, el poble valencià. Per això tots els grups parlamentaris representats a les Corts hem signat una proposta de resolució per demanar-li que deixi l'escó pel bé de la institució."

Segons Morera, la decisió de Barberá s'explica només en funció dels seus interessos personals, i potser també del seu partit, el PP, però que no ha tingut en compte en cap moment el mal que està fent a les institucions. Morera ha afirmat que això és coherent amb el tarannà de l'exalcaldessa de València, que "sempre ha confós les institucions amb la seva propietat particular".

 

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut