Torrent engega el cronòmetre electoral, que porta a eleccions el 14 de febrer

Torrent comunicarà dimecres al ple de la cambra que cap candidat no s'ha postulat per ser investit i activarà el termini perquè automàticament es dissolgui la cambra

RedaccióActualitzat

Comença a córrer el calendari electoral. El president del Parlament, Roger Torrent, ha tancat el període de consultes amb tots els partits i obre ara un termini per intentar una investidura. Si, com es preveu, no es presenta cap candidat, les eleccions seran el 14 de febrer. El president del

Parlament, Roger Torrent, comunicarà dimecres al ple de la cambra que cap candidat no s'ha postulat per ser investit. Torrent ho recollirà en el que s'anomena "resolució raonada", que notificarà als grups dimecres que ve, al ple, i que es publicarà al Butlletí Oficial del Parlament també dimecres, 21 d'octubre, perquè sigui efectiva des de l'endemà, el 22.

El ple de dimecres començarà abans d'hora i amb aquesta comunicació de Roger Torrent. Els líders parlamentaris tindran un torn d'intervenció.

És la primera vegada que, al Parlament de Catalunya, s'activa així el rellotge electoral. Aquesta resolució raonada també permet, segons van argumentar els lletrats de la cambra, posar en marxa el compte enrere. Fins ara, s'havia engegat amb investidures fallides, com la d'Artur Mas el novembre del 2015 o la de Jordi Turull el març del 2018. Aquesta resolució es considera un "acte equivalent" a la investidura fallida.  

La publicació al Butlletí Oficial del Parlament no serà fins al dia 21 d'octubre, perquè les eleccions puguin caure en diumenge, el 14 de febrer del 2021. Si no, el termini legal acabava el dimecres 10 de febrer. El president Torrent ja va avançar que només faria servir aquest "petit marge", va dir, perquè, com s'ha fet fins ara i pel context social i econòmic, els comicis siguin en diumenge.

Durant aquests dos mesos hi hauria la possibilitat, remota, que algun grup pogués presentar un candidat. Remota perquè Ciutadans, i el seu líder, Carlos Carrizosa, cap de l'oposició, ha donat per bo aquest "acte equivalent" per engegar el procés electoral. I remota perquè els grups independentistes tampoc no preveuen presentar candidat, tal com els va demanar el fins ara president Quim Torra en una entrevista a "Els matins de TV3", al setembre.
 

La data de les eleccions és, doncs, gairebé quatre mesos després de la inhabilitació de Torra com a president de la Generalitat.

Torrent ha garantit que, mentre no hi hagi un nou govern, el Parlament continuarà treballant; primer, fins a la campanya electoral, amb els plens ordinaris i, després, un cop hi hagi les eleccions, amb la Diputació Permanent.

ARXIVAT A:
Roger Torrent
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut