E president de la Generalitat, Quim Torra (Govern/Rubén Moreno)
E president de la Generalitat, Quim Torra (Govern/Rubén Moreno)

Torra vol presentar una denúncia contra el rei emèrit per corrupció

El president de la Generalitat ha demanat una valoració jurídica a la seva defensa per una possible denuncia a Joan Carles I per corrupció

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat podria denunciar el rei emèrit per corrupció. Quim Torra ha demanat a la seva defensa que valorin una denúncia contra Joan Carles I. Torra afirma que "la corrupció s'ha de perseguir amb independència de qui hi participi" i ha recordat que tothom és igual davant la llei. Considera que fins i tot la casa reial hauria de respondre civilment pels diners desviats.

Segons explica la Generalitat en un comunicat, la demanda aniria dirigida contra el rei emèrit, la seva examant, Corinna zu Sayn-Wittgenstein, i de "tots aquells que d'una manera o altra hagin participat, ajudat, cooperat o encobert les pràctiques corruptes" que suposadament haurien comès i que s'han publicat les últimes setmanes.

El president Torra diu que és conscient de les dificultats d'una denúncia d'aquestes característiques, però apunta que "no es pot mirar cap a una altra banda davant de fets tan greus dels que presumptament serien responsables no només el rei emèrit, sinó un grup rellevant de persones que no compten amb inviolabilitat".

El president ha donat instruccions a la seva defensa perquè la denúncia intenti determinar tots els fets, qui hi hauria participat, qui n'ha de respondre penalment i qui n'ha d'assumir la responsabilitat civil.

Responsabilitat civil

El govern planteja que la casa reial assumeixi la responsabilitat civil de rescabalar els efectes del presumpte comportament corrupte del rei emèrit i els diners desviats. Segons el comunicat de la Generalitat, la casa reial és una entitat amb personalitat jurídica pròpia, amb capacitat per obligar-se i sense inviolabilitat que, arribat el cas, permeti exigir-li responsabilitats.

Visita a Poblet

El comunicat arriba només 24 hores abans que el rei Felip VI visiti Catalunya. El monarca es desplaçarà dilluns a Santa Maria de Poblet, a la Conca de Barberà. La resta de l'agenda que tenia prevista a Barcelona ha quedat ajornada per la situació sanitària.

L'anunci també coincideix amb unes jornades de notícies diàries sobre el comportament del rei emèrit que posen en dubte la seva gestió al capdavant de la corona. Només aquesta setmana s'ha publicat que Joan Carles I hauria gastat 100.000 euros mensuals del compte de Suïssa i hauria entrat milers d'euros en bitllets pels controls de Barajas.

Segons apunten diversos mitjans, Joan Carles no renunciaria al títol d'emèrit, tot i les pressions del palau de La Zarzuela. Fins i tot, s'apunta que podria acabar sortint d'Espanya. Unes mesures que es podrien concretar a curt termini.

ARXIVAT A:
MonarquiaBorbonsCasa Reial espanyola Quim Torra
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut