Torra: "Escolta, Espanya, el clam de llibertat i aprofita per democratitzar-te"

Els líders polítics i sobiranistes presents a la manifestació de Madrid reivindiquen el dret a l'autodeterminació i critiquen el judici del Suprem

Actualitzat

A la manifestació del sobiranisme a Madrid pel dret a l'autodeterminació els polítics no duien la pancarta, estaven situats en una segona fila darrera els organitzadors i familiars dels polítics presos i exiliats. Abans de situar-se, però, han fet una crida al respecte del dret de l'autodeterminació.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha parafrasejat el poeta Joan Maragall i la seva "Oda a Espanya" per demanar als poders de l'Estat que escolti la reivindicació dels ciutadans vinguts d'arreu de Catalunya.

"Escolta, Espanya, aquest clam de llibertat. Escolta, Espanya, i aprofita l'ocasió de democratitzar-te."

Torra ha avisat que els catalans continuaran defensant els seus drets amb "tota determinació i ambició" i, amb el cant espontani d'"Els segadors" de fons, ha enviat una "abraçada immensa" als líders presos i exiliats.

El president de la Generalitat ha qualificat el judici que es fa al Tribunal Suprem com "el judici de la vergonya" i ha demanat convertir-lo en una crida pel dret a l'autoderminació.

El dret a l'autodeterminació també ha centrat el missatge del president del Parlament, Roger Torrent, que ha avisat l'Estat espanyol que pot estar traspassant una línia vermella.

"Una democràcia no es pot permetre passar la línia vermella d'acusar el dret a l'autodeterminació."

Torrent ha vist la manifestació al centre de Madrid com "una demostració de dignitat col·lectiva" per denunciar "un judici farsa que acusa l'exercici lliure dels drets fonamentals.

Per presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, el què demostra la manifestació és "la força i el suport de molta gent" també de fora de Catalunya. Per Paluzie, tots els manifestants coincideixen en veure el judici com un acte de vergonya aliena.

"El judici és una vergonya que hauria de fer envermellir l'Estat espanyol."

Paluzie ha celebrat el to cívic d'una mobilització que considera "multitudinària i enorme" per denunciar la "perversió de jutjar els representants d'un poble que va patir la violència de l'Estat i, en un relat pervers, es pretén atribuir la violència a qui no la va exercir."

L'altre organitzador de la mobilització, Òmnium Cultural, ha llançat un advertiment als "demòcrates de l'Estat" per boca del seu vicepresident, Marcel Mauri.

"L'extrema dreta està posant en risc els drets."

Mauri també s'ha dirigit al govern del PSOE per advertir-lo que "encara és a temps" de retirar totes les acusacions per part de l'Advocacia de l'Estat. Diu Mauri que el dret a l'autodeterminació és un dret i no un delicte.

La representació política a la manifestació s'ha fet notar amb la presència de la consellera de Cultura i candidata de Junts x Catalunya a les eleccions generals, Laura Borràs, que ha reivindicat la solució política dels problemes polítics.

El diputat al Congrés per Esquerra Republicana, Gabriel Rufián, ha advertit que el Tribunal Suprem no està fent un judici a l'independentisme, sinó als drets i, per tant, "la gent s'ha de preguntar qui serà el següent".

La CUP també ha tingut representants polítics a la manifestació, com el diputat Carles Riera, que ha tingut un reconeixement per a totes les víctimes "de la repressió de l'Estat" i ha posat l'exemple dels joves d'Alsasu. Riera ha dit, finalment, que a Madrid s'hi està fent "una gran manifestació antifeixista."

Per part dels comuns, Gerardo Pisarello ha agraït la gent de la resta d'Espanya que hagi anat a Madrid a donar suport a la defensa dels drets fonamentals bàsics. Pisarello ha dit, en nom de l'Ajuntament de Barcelona, que no es judicialitzi el que reclama diàleg polític.

L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reaccionat a les imatges de la manifestació que estava veient des de Waterloo. Ho ha fet a través d'un missatge a Twitter.

ARXIVAT A:
Quim TorraRoger TorrentANCÒmnium CulturalJudici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut