Les visites a les residències s'havien de fer sense contacte físic
Les visites a les residències s'havien de fer sense contacte físic
Barcelona

Tornen les abraçades entre gent gran i familiars a les residències

A més de permetre el contacte físic, el nou protocol dels geriàtrics estableix que els residents vacunats no s'hauran d'aïllar si han estat amb un cas positiu

Els familiars i els usuaris de les residències de gent gran poden recuperar des d'aquest dilluns les abraçades, vetades des de l'esclat de la pandèmia.

La Generalitat ha flexibilitzat el protocol i permet que als centres amb categoria verda i groga torni a haver-hi contacte físic entre visitants i residents.

El que no canvia és que la visita s'ha de fer amb cita prèvia. També es manté el registre diari de visites, amb un telèfon de contacte per tenir un registre en cas que calgui fer un rastreig.

La durada de les visites depèn de la capacitat de centre per poder mantenir les mesures de protecció.

Les visites s'han de fer compatibles amb els horaris dels familiars, i en caps de setmana i en espais amb aforament suficient per respectar la distància entre famílies, remarca la Generalitat.

El protocol recomana que no se superin els tres visitants per resident, cosa que fins ara era una obligació.

Els residents que facin sortides de menys de tres setmanes no hauran d'aïllar-se ni fer PCR


Quan cal fer PCR en sortides llargues de la residència

També es recuperen tot tipus de sortides, així com la possibilitat que puguin passar períodes de temps llargs fora dels centres. Si hi passen més de tres setmanes, el resident s'haurà de fer un PCR a la tornada. Si són menys dies, no caldrà fer test ni quarantena.

Per a les persones que siguin de nou ingrés a la residència i estiguin correctament vacunades es recomana fer un test d'antígens el mateix dia de l'ingrés i una PCR amb mostra nasal durant les primeres 48-72 de l'ingrés, sense haver de fer quarantena.

D'altra banda, es manté un cribratge cada 15 dies per als professionals vacunats i tres a la setmana per als no vacunats.

Els departaments de Salut i Drets Socials ha suavitzat les restriccions en un moment de millora de la situació epidemiològica després de la cinquena onada, amb la variant delta hegemònica, en què hi ha un nivell d'immunització alt tant entre els residents (95% de vacunats) com els professionals que hi treballen (90% de vacunats).

Canvis en els residents vacunats que siguin contactes estrets

Un altre canvi és que els residents que estiguin vacunats no hauran de fer quarantena si són contacte estret d'un positiu. Fins ara se'ls obligava a fer-ne, cosa que no passava amb els treballadors, i això havia indignat les famílies.

Aquests pacients faran vida en el seu grup de convivència, amb qui podran fer activitats grupals, però no podran rebre visites ni fer sortides fins que les dues primeres PCR (que es faran els dies 0 i 4) donin un resultat negatiu. Amb les PCR negatives podran tornar a rebre visites i fer sortides terapèutiques al voltant de la residència.

El 95% dels usuaris de les residències de gent gran estan vacunats de la Covid
El 95% dels usuaris de les residències de gent gran estan vacunats de la Covid

En el cas dels professionals contactes estret d'un cas, si tenen la pauta completa no hauran de fer quarantena. Quan s'estigui fent seguiment d'un brot, als professionals que siguin contactes se'ls faran tres PCR (els dies 0, 4 i 15) per detectar possibles casos asimptomàtics. Si els resultats de les PCR van sent negatius i el professional no té símptomes de malaltia, podrà seguir treballant.

Si aquests treballadors no tenen la pauta completa i no han passat la Covid els últims sis mesos, hauran de fer catorze dies de quarantena a casa i una PCR entre el 4t i el 6è dia.

Els professionals externs o col·laboradors esporàdics que tinguin contacte directe amb els residents, com ara podòlegs o perruquers, hauran de passar un test d'antígens abans d'accedir a la residència, tant si estan vacunats com si no.

 

ARXIVAT A:
Residències gent gran
Anar al contingut