Barcelona

Teràpia d'acostament al nadó per a mares amb trastorns de salut mental

L'Hospital de la Maternitat de Barcelona posa en marxa una unitat pionera per recuperar el vincle amb el nadó

Actualitzat

Una de cada cinc dones té algun problema de salut mental durant l'embaràs o en el primer any després del part. Problemes que interfereixen en la relació amb el seu nadó.

Ara, la Maternitat ha posat en marxa un nou hospital de dia mare-nadó per tractar aquestes situacions i anar eliminant tabús. És una nova unitat on poden rebre tractament i recuperar-se.

A través de carícies, olor, abraçades i de massatges, aquestes mares enforteixen el vincle amb el seu nadó. Forma part de la teràpia que fan les mares amb trastorn mental que acaben de tenir un fill. La Jorgina és una usuària i n'està molt agraïda:

"Aquesta unitat ha estat la meva salvació: empatitzen amb tu, et miren als ulls i et diuen per què t'està passant."

Va ser aquí on van posar nom al que li passa; té depressió postpart.

"És una sensació de plorar, no estic bé, i no soc jo, i què em passa... És molt difícil acceptar que estàs així en aquest moment. Llavors tens un paraigua molt gran de culpabilitat, quin tipus de mare soc."

 

Moltes mares no demanen ajuda per tabú o per por de ser estigmatitzades, i ho viuen en silenci. Aquí estan acompanyades i les ajuden amb l'atenció i les cures diàries dels seus nadons.

Notícia relacionada: "No sóc mala mare, tinc una depressió postpart"

Lluïsa Garcia, psiquiatra perinatal:

"És entrar en un espai terapèutic que hem intentat que sigui confortable, que hem intentat que sigui amable, que sigui més com una casa que com un hospital, on tu puguis començar a sentir-te relaxada, no jutjada, no qüestionada."

Hi ha espai per a unes deu mares i s'hi poden estar uns tres mesos. Aquesta Unitat de Salut Mental Perinatal és la primera a Espanya.

 

Notícia relacionada: Inaugurada la primera Casa de Parts de l'Hospital Sant Joan de Déu de Martorell

David Elvira, director Servei Català de la Salut:

"Era una assignatura pendent, ho devíem a un col·lectiu que tradicionalment no havia estat entre les prioritats de recursos i també polítiques en salut."

Aquest hospital de dia obre la porta perquè en un futur, en els casos més greus, també hi hagi unitats d'ingrés on no separin la mare del nadó, com les que tenen en altres països, com el Regne Unit i França.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut