A més de l'alerta pel fort vent, s'ha activat el pla Procicat per mala mar (CCMA)

Temporal de vent i mar amb ratxes de més de 100 km/h i neu de cap a cap del Pirineu

Els Bombers han atès més de 500 avisos des de dilluns i el 112 informa de 923 trucades per 699 incidències fins a les set de la tarda d'aquest dimarts

RedaccióActualitzat

El vent ha bufat amb intensitat aquest dimarts. Només entre les sis i dos quarts de set de la tarda, els Bombers de la Generalitat han atès 46 avisos, la majoria a les comarques del litoral central. En total, des de dilluns i fins a les 10 del vespre de dimarts han fet més de 500 actuacions.

La majoria han estat assistències per la caiguda d'arbres o per retirar elements inestables de la via pública o de façanes.

En una de les actuacions destacades dels Bombers ha calgut desallotjar parcialment les piscines Picornell de Barcelona per la caiguda de focus al recinte. També ha calgut actuar en una façana d'un centre comercial a la Gran Via de Barcelona i en un de Badalona.

El Servei Català de Trànsit ha informat que a les vuit del vespre no hi havia cap via afectada pel vent, tot i que al migdia s'ha hagut de tallar el trànsit uns minuts a la C-17 a la Llagosta, per la caiguda d'arbres a la calçada.

El vent ha portat el temporal de mar al sud de la Costa Brava i a la Costa Central, on les onades de fins a 3 metres han provocat inundacions en poblacions del Maresme.

A Malgrat de Mar, la zona propera a la platja de la Punta de la Tordera, on hi ha càmpings, s'ha inundat. L'entrada del mar s'ha intentat frenar amb sacs de sorra.


En les darreres hores ha fet acte de presència també la neu. A Vilanova de Prades, a la Conca de Barberà, els Bombers han hagut de retirar tres cotxes que havien quedat atrapats a la carretera TV-7004, on les màquines llevaneu treballen per restablir la normalitat.

En total, ja són 497 els avisos que s'han rebut des de dilluns, segons ha informat el cos d'emergències. Per la seva banda, el telèfon 112 ha rebut 923 trucades per 699 incidències fins a les set de la tarda.


Vent des de la matinada

De matinada s'han registrat vents de fins a 159 km/h a la muntanya de Puig Sesolles, al Vallès Oriental, 107 km/h a Montserrat i 103 km/h a Ulldeter, al Ripollès.

I en molts altres indrets del país, al litoral i prelitoral, a les comarques de Girona i al Pirineu i Prepirineu, s'hi han registrat vents d'entre 60 i 70 km/h.

Davant d'aquest episodi fort de vent, Protecció Civil ha activat el pla Ventcat i també el pla Procicat per fort onatge a tot el litoral i demana la retirada dels objectes que puguin caure a la via pública i evitar les zones on impacten les onades, que poden superar els quatre metres.

L'Ajuntament de Barcelona també ha pres mesures i ha demanat evitar les platges. També ha prohibit entrar a l'aigua o accedir als espigons pel fort onatge. A més, al matí s'han tancat els parcs i jardins de la ciutat pel fort vent que hi bufa:

El vent d'aquesta matinada i de les primeres hores del matí ha estat aponentat, i per això les temperatures han experimentat un lleu augment. A partir de dimecres i els dies vinents, però, l'aire serà fred i s'esperen glaçades a moltes comarques les nits i matinades.

De fet, la neu ja ha arribat al Pirineu, sobretot a la banda occidental. Aquest dimecres s'espera que es reactivi a la cara nord i que n'augmentin els gruixos.

A Port del Cantó, a Lleida, s'hi ha restringit el pas de camions per la neu a primera hora del matí. Durant el dia hi ha hagut diferents vies afectades per la neu:

 

Neva a Port del Comte a les 8 del matí, a més de les fortes ratxes de vent (CCMA)


Augmenta el risc d'incendi forestal

L'episodi de fort vent també fa augmentar el risc d'incendi forestal perquè s'afegeix a la sequedat generalitzada dels boscos. A quinze comarques s'hi ha activat el segon nivell --dels tres que hi ha-- del pla Alfa contra incendis.  


Un temporal estès també a la Península

Es tracta d'un temporal que ha posat en alerta la meitat nord de la Península, on es preveu que la situació empitjorarà amb el pas de les hores. A la cornisa cantàbrica hi ha hagut inundacions, s'hi han hagut de rescatar dues persones i tallar ports de muntanya. A Galícia s'ha hagut de suspendre el transport escolar en algunes zones de muntanya per la previsió de nevades. Al País Valencià es poden repetir ratxes de vent que superin els 100 quilòmetres per hora.

ARXIVAT A:
TrànsitMeteorologiaVentadesBombers
Anar al contingut