La majoria d'avisos als Bombers han estat a l'àrea metropolitana de Barcelona (Kike Rincón / Europa Press)

Segon dia d'alerta pel vent a gairebé tot el país: consells per evitar accidents

Protecció Civil demana la retirada dels objectes que puguin caure a la via pública i evitar les zones on impacten les onades, que poden superar els quatre metres

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts serà un dia de fortes ventades i amb neu a 600 metres. En aquest sentit, Protecció Civil ha demanat extremar les precaucions per l'episodi de vent que està afectant Catalunya i també ha activat en estat d'alerta el pla Procicat per fort onatge.

El vent més intens s'espera al litoral i prelitoral, amb cops que poden superar els 90 km/h. El Meteocat té activat l'avís de perill per vent alt, taronja, en prop d'una vintena de comarques.

Abans que comenci l'episodi de vent, remarca Protecció Civil, s'han de retirar tots aquells objectes susceptibles de caure a la via pública des de balcons, terrasses, terrats i altres elements elevats, així com assegurar aquells que no es puguin retirar. En aquest sentit, l'organisme ha recomanat treure les decoracions de Nadal que encara no s'hagin retirat d'aquests llocs.

En el moment que el vent sigui intens cal evitar situar-se en punts que poden dur un risc associat, com ara zones arbrades --pel perill que caigui una branca--, o al costat o a recer de murs que no siguin estables i apartats de qualsevol element inestable o que pugui caure per la força del vent. També cal ser molt prudent en la conducció i seguir els consells del Servei Català de Trànsit.

A més, es demana extremar les precaucions en les activitats a l'exterior, especialment en zones de muntanya o més exposades. Protecció Civil ha fet arribar aquestes indicacions als diferents municipis afectats perquè adoptin les mesures necessàries.


Alerta del pla Procicat per fort onatge

Protecció Civil també ha activat l'alerta del pla Procicat per fort onatge a tot el litoral català excepte a l'Alt Empordà. Les onades podran superar els 4 metres d'alçada, per la qual cosa es recomana no acostar-se a les zones on trenquin fort i respectar els tancaments que facin els municipis a les zones de costa.

De la seva banda, l'Ajuntament de Barcelona ha activat l'alerta del Pla Bàsic d'Emergència Municipal per mal estat de la mar davant les previsions meteorològiques i l'increment de l'alçada de les onades. El pla s'activa quan hi ha probabilitat alta que les onades superin els 2,5 metres i el litoral de la ciutat pateixi els efectes del mar, cosa que esdevindria un perill per a les persones i provocaria destrosses en el mobiliari.

Com a conseqüència d'aquesta activació i per prevenció es recomana a la ciutadania que augmenti la precaució i eviti accedir a les platges. També es recorda la prohibició d'accedir als espigons de la platja i d'entrar a l'aigua mentre onegi la bandera vermella, hissada en totes les platges.

La Guàrdia Urbana de Barcelona s'ha desplegat a l'àmbit del litoral barceloní i barra el pas als espigons i les zones on trenquen les onades per evitar riscs per a les persones.


Actuacions dels Bombers per destrosses aquest dilluns

Els Bombers havien rebut fins aquest dilluns a les sis de la tarda una quarantena d'avisos relacionats amb l'episodi de vent, la majoria per retirar arbres caiguts o assegurar elements inestables de façanes.

La major part de les actuacions s'han fet a la Regió d'Emergències Metropolitana Nord, però segons el cos d'emergències no n'hi ha cap de greu.

ARXIVAT A:
TrànsitMossos d'EsquadraBombersMeteorologia
Anar al contingut