Els taxistes estan concentrats davant de la Conselleria de Territori
Els taxistes estan concentrats davant de la Conselleria de Territori
Barcelona

La Generalitat ofereix als taxistes una prereserva dels VTC d'una hora com a màxim

Per intentar que es desconvoqui la vaga, també proposa que els VTC no estiguin geolocalitzats i no es puguin esperar a les cantonades

Actualitzat

Uber i Cabify amenacen d'abandonar Barcelona si s'aprova el decret que regula el sector, després de saber les propostes del govern en la regulació del sector.

El govern posa damunt la taula que els VTC s'hagin de contractar com a mínim amb un quart d'hora d'altelació a Catalunya, però en el cas de Barcelona permet ampliar-ho a 1 hora en el reglament de l'AMB.

També proposar que no estiguin geolocalitzats abans de la contractació; i que no es puguin esperar a les cantonades. Si els VTC no compleixen aquestes condicions, hi haurà sancions a tota l'àrea metropolitana.  

El govern té la intenció d'aprovar el decret que recull aquestes propostes en la reunió de dimarts que ve.

 

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

 

Decret i reglament de l'AMB

El decret recull que la contractació de les VTC es farà amb un mínim de 15 minuts, però en el cas de Barcelona serà el reglament de l'AMB que ampliarà aquest temps de precontractació a una hora.

L'AMB tindrà enllestit el reglament abans de les eleccions municipals. En aquest reglament és on constarà l'antelació d'una hora per a les precontractacions de VTC.

Després d'aquesta reunió amb els taxistes, el conseller Damià Calvet s'ha reunit amb els representants de les VTC, que han anunciat que en aquestes condicions abandonaran el servei a Barcelona. Així ho deien Marta Plana, de Cabify, i Josep Maria Goñi, president d'Unauto VTC, que ha dit :"El taxi ha guanyat." 

"La Generalitat ha cedit al xantage del taxi. I ens veiem en l'obligació de comunicar que les VTC hauran d'abandonar la ciutat de Barcelona. Teníem previst negociar amb diàleg i propostes de regulació que afavorissin aquesta competència, però la col·laboració ha estat imposar un decret."

Segons els representants de VTC, aquesta decisió afectara 3.000 llocs de treball.

Calvet ha dit que les llicències continuaran vigents i que "és bo estar a Barcelona". Sobre el decret, considera que "s'ha trobat la justa mesura".

"Crec que Barcelona és un bon negoci, estar a Barcelona és un bon negoci i estar a l'àrea metropolitana és un bon negoci."

"Considerem que no hem cedit a cap xantage i ens hem refermat en la nostra posició. Volem regular. Nosaltres no ho fem ni en contra d'uns ni dels altres, volem que el sector sigui competitiu i que el ciutadà se'n beneficiï.  Potser n'hi ha que no volien ser regulats. Altres volien una regulació no proporcional. Crec que hem trobat la justa mesura."

 

Els taxistes decidiràn demà

Els taxistes votaran demà al matí en assemblea les propostes que els ha fet la Generalitat en la reunió que han tingut aquest dimarts a la tarda a la Conselleria de Territori i Sostenibilitat i si desconvoquen la vaga. Han dit que el resultat de l'assemblea serà vinculant.

Els representants dels taxistes han informat de les propostes i Alberto Álvarez els ha aclarit que és en el reglament de l'AMB on s'especificarà que a Barcelona i a l'àrea metropolitana els VTC s'hauran de precontractar amb una hora d'antelació.

"Abans de les eleccions municipals tindrem aquest reglament, on figurarà, i aixó ho ha dit l'AMB, amb una hora de precontractació."

El decret establirà el mínim de 15 minuts, però deixa als ens locals la possibilitat d'ampliar aquest temps a un màxim d'una hora en el seu reglament, sempre per raons de territorialitat establertes en el decret català i el decret llei del govern espanyol. 

De moment, taxistes i VTC mantenen les seves protestes i ocupen grans artèries de la ciutat.

 

 

Reunió amb els taxistes

En el cinquè dia de protestes, els taxistes han anat caminant des del centre de Barcelona fins a les portes del Departament de Territori, on té lloc aquesta reunió.

 

 

Els taxistes han dit que havien anat a la reunió a escoltar les propostes del govern, mantenir les mateixes posicions i esperar rebre propostes concretes per desbloquejar les mobilitzacions. El portaveu dels taxistes, Alberto Álvarez, reclamava un posicionament, una decisió clara del govern.

"La possibilitat d'ajornar aquest decret per estudiar-lo millor? Aquí no s'ha d'estudiar res, està tot estudiat per moltes voltes que hi donin, no hi ha res per estudiar, s'han de posicionar. Si volen que les VTC siguin taxis, que ens donin un milió d'euros a cada taxista, que és el  que ens perjudicaran fins a la jubilació, i ja està."

Els taxistes continuaven defensant que la Generalitat ampliés a vint-i-quatre les hores per contractar un vehicle VTC. 

 

Els Mossos protegeixen l'entrada de la seu de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat

 

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, havia demanat als taxistes i a les VTC una negociació "sense xantatges".

"Tot aquest entramat de mesures només les modificarem si hi ha consens, i evidentment,  si aquest consens és sòlid jurídicament i si és proporcional. Ens agradaria que aquest diàleg es pogués fer sense pressió al carrer, sense xantatges i sense violència."

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, havia dit que entenia la protesta, però no compartia el fet que es bloquegi la ciutat. I demana que les negociacions no parin fins que hi hagi acord.

"Jo entenc que els taxistes mantinguin una presència de protesta simbòlica al carrer, però no entenc que paralitzin i col·lapsin la ciutat. A la taula de diàleg hi anem tots amb la millor intenció i no ens aixecarem fins que es trobi una solució de sentit comú, de consens, i que la ciutat pugui tornar a la normalitat."

 

Una setantena de denúncies

Els Mossos han rebut una setantena de denúncies en relació amb incidents en la vaga del taxi. Són denúncies per danys i agressions des de divendres fins aquest dimarts al matí, segons han confirmat fonts del cos a Catalunya Ràdio.

Per ara no es poden desglossar, però, "a priori", la majoria serien de conductors de VTC que asseguren que els han punxat les rodes i trencat vidres. És el cas d'almenys dos d'aquests vehicles, que ahir van patir danys durant la manifestació de taxistes a Barcelona, un a la ronda Litoral i un altre al carrer Comte Borrell. També hi va haver enfrontaments de taxistes amb els Mossos al parc de la Ciutadella i amb la Guàrdia Civil al port.

 

Uns 900 vehicles VTC ocupen dos carrils a banda i banda de la Diagonal

 

VTC a la Diagonal

A l'avinguda Diagonal de Barcelona continuaven els aproximandament 900 vehicles VTC aparcats en doble filera des de Francesc Macià fins a la plaça Pius XII.

 

 

Les plataformes de lloguer de vehicles avisen que marxaran de Barcelona si el govern imposa un temps mínim de precontractació, com explica Yuri Fernández, d'Uber Espanya.

"En cas d'incloure restriccions desproporcionades, com el temps d'espera mínim o el retorn a la base, ens plantejaríem molt seriosament deixar d'operar a Barcelona. La conseqüència directa més immediata serà per al ciutadà, que s'adonarà que cada vegada hi ha menys alternatives de mobilitat a Barcelona, en comptes d'haver-n'hi més, com està passant a tot Europa."

 

Per la seva banda, Foment i altres entitats reclamen que, si dura aquesta situació, la Generalitat obligui a complir uns serveis mínims. Durant aquests dies de vaga, els taxistes han fet serveis gratuïts per al trasllat de persones amb mobilitat reduïda a hospitals i altres transports de serveis socials.

ARXIVAT A:
MobilitatTrànsitDamià CalvetAda ColauTaxisVTC
Anar al contingut