Excavant un dels mosaics de la vil·la romana de Negrar, al Vèneto
Excavant un dels mosaics de la vil·la romana de Negrar, al Vèneto

Surten a la llum uns mosaics romans del segle III sota unes vinyes a Itàlia

Els mosaics, que representen escenes mitològiques i geomètriques, formaven part d'una vil·la romana d'entre uns 350 i 400 metres quadrats

RedaccióActualitzat

Un ric conjunt de mosaics pertanyents a una vil·la romana del segle III dC, en un excepcional estat de conservació, ha sortit a la llum sota unes vinyes de Negrar, al Vèneto, al nord d'Itàlia.

Després d'anys d'intents fallits per trobar aquest tresor arqueològic, del qual ja se sabia l'existència, finalment es va poder ubicar amb exactitud.

 

La troballa, duta a terme per un grup d'arqueòlegs de la Superintendència Arqueològica de Verona i de la Societat Arqueològica Padana, recupera així els esplèndids paviments que cobrien diverses habitacions de la vil·la i un gran pati porticat que ja van ser excavats el 1922 però tornats a enterrar, segons l'arqueòleg Giovanni De Zucatto.

 

Excavant entre les vinyes a Negrar, al Veneto
Excavant entre les vinyes a Negrar, al Vèneto

 

La vil·la, de grans dimensions, estava formada per un apartat residencial d'entre 350 i 400 metres quadrats, tota decorada amb rics mosaics en els quals es representen escenes mitològiques o decoracions geomètriques.

 

 

Història d'unes excavacions per etapes

La història de les excavacions està plena d'obstacles: el 1887 ja es va trobar part de la vila però es va tornar a enterrar, el mateix va passar el 1922 i el 1975. Aquest cop, els arqueòlegs no van indicar cap localització del jaciment.

L'estiu passat es va tornar a excavar, però es van aturar els treballs per la verema, i aquest dimarts, amb uns fons especials del Ministeri de Cultura va sortir per fi a la llum aquest descobriment, que la Superintendència Arqueològica de Verona no ha dubtat a qualificar de sensacional.

 

Excavant un dels mosaics de la vila romana de Negrar, al Veneto
Excavant un dels mosaics de la vila romana de Negrar, al Veneto

 

L'equip d'investigadors han comprovat que la troballa coincideix amb les descripcions i les fotos que es conserven de l'excavació del 1922.

Els arqueòlegs es van trobar que els propietaris dels terrenys es van mostrar reticents a permetre l'excavació en la seva propietat, ja que aquí es conrea un dels vins més apreciats d'Itàlia, l'Amarone della Valpolicella.

 

 

L'alcalde de Negrar va intermediar entre les dues parts per facilitar que s'excavessin els terrenys on han aparegut els mosaics.

Giovanni De Zucatto:

"Vaig sentir una gran emoció, perquè encara que fa molts anys que faig aquesta feina, és impossible no emocionar-se amb aquestes coses: a més del mosaic emergeixen les històries, les vides dels que el van construir."

 

Vista aerea de la zona que s'està excavant entre les vinyes a Negrar, Veneto
Vista aèria de la zona que s'està excavant entre les vinyes a Negrar, Vèneto

 

Ara caldrà un llarg camí de negociacions entre el Ministeri de Cultura, l'Ajuntament de Negrar i els propietaris de les vinyes per convertir el lloc en un espai museïtzat, obert al públic.

L'Ajuntament adverteix que "el resultat no arribarà aviat i calen recursos", però destaca la importància de "marcar el camí".

 

 

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut