Situació crítica a l'Open Arms: Demanen l'evacuació immediata dels 134 migrants

L'equip de psicòlegs alerta que els tripulants "ja no són capaços de gestionar el patiment a bord"

Actualitzat

L'ONG catalana Open Arms demanar evacuar urgentment els 134 migrants que hi ha a bord. Tretze persones de l'Open Arms han pogut desembarcar en les últimes hores a l'illa de Lampedusa. La resta d'ocupants del vaixell es troben en una situació límit, segons l'equip mèdic.

El psicòleg i psicoterapeuta per emergències d'Open Arms, Alessandro di Benedetto, avisa que la situació és molt greu.

"La gent que es queda a bord estan tenint reaccions i dificultats per controlar impulsos com ara la ràbia, i les seves pròpies emocions. Alguns fins i tot han tingut l'impuls d'autolesionar-se o suïcidar-se, perquè ja no són capaços de gestionar aquest patiment a bord."

 

 

L'ONG ho ha expressat en dos tuits en què demana l'evacuació immediata:

L'Open Arms continua a mitja milla de distància --molt a prop-- de la costa de Lampedusa, sense poder acostar-se al port per desembarcar les persones rescatades. Els migrants que queden a bord i l'equip d'Open Arms han d'intentar controlar els episodis d'angoixa.

"Hi ha qui deixa de menjar perquè considera que, si no es pot fer entendre amb paraules, el seu cos potser serà més eloqüent", diu Benedetto

L'equip de psicòlegs treballa ara per poder evacuar els menors no acompanyats, prop d'una trentena, "ja que són els més vulnerables".

Ja són 15 nits al mar i poques les esperances que sigui l'última. Per primer cop, han tingut cobertura mòbil. Però, a mitja milla de les portes de Lampedusa, la situació continua estancada.

 

 

Avui també s'ha sabut que la tripulació va haver de demanar que ningú es llancés al mar quan els van informar de l'ordre de la justícia italiana que suspenia el decret de Salvini.

Sense port assignat i amb la pregunta oberta de com es farà l'evacuació. Una fórmula menys dolorosa per a Salvini seria que els portessin a port vaixells de la Guàrdia Costanera, i així evitaria la foto de la derrota, que seria l'Open Arms entrant a port italià.

 

 

Situació difícil de mantenir

La portaveu de la Comissió Europea, Vanessa Mock, ha reconegut que la situació al vaixell d'Open Arms no es pot mantenir gaire més després de dues setmanes. Reclama solucions sostenibles.

"Les persones han de poder desembarcar ràpidament i de forma segura per rebre la cobertura que necessitin. Això no és responsabilitat d'un o dos estats membres, sinó de tot Europa en el seu conjunt."

 

Denúncia a la fiscalia

La Fiscalia de la ciutat d'Agrigent, a Sicília, ha obert una investigació per segrest de persones en el vaixell. De moment, la investigació no va dirigida contra ningú en concret, però el ministeri ha pres la decisió després de rebre una declaració formal els advocats d'Open Arms, segons informen els mitjans locals.

La fiscalia italiana també té oberta una altra investigació per un delicte d'incitació a la immigració il·legal, en aquest cas contra l'ONG Open Arms.

ARXIVAT A:
Migracions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut